НАЈАВА: У Вишеграду изложба о Ливањским Србима и промоција књиге Огњена Марија Ливањска

У Градској галерији Вишеград, у суботу 26.јуна, са почетком у 20 часова, биће отворена изложба која приказује живот ливањских Срба кроз векове, њихову духовну и културну заоставштину. Истовремено, публици у Вишеграду биће представљена и књига Буда Симоновића Огњена Марија ливањска, као својеврсни документарни запис о страшном страдању српског народа овог краја лета 1941. године.

Изложба о ливањским Србима је припремљена са циљем очувања свести о месту порекла и вековном животу Срба на подручјима која данас нису у саставу Републике Србије и Републике Српске као матичних земаља српског народа. Изложба је и приказ вековне борбе Срба за очување верске и националне припадности кроз споменике значајне културне вредности и својеврсни допринос државним институцијама и професионалцима у очувању истине, односно борби против прикривања и фалсификовања података и прекрајања историје на бившим југословенским просторима.

Књига Буда Симоновића, Огњена Марија ливањска је запис о усташким покољима почињеним над Србима на подручју Ливна у пролеће и лето 1941. године. То је збирка сећања преживелих на страдање 1587 људи, жена и деце, мучених и побијених на губилиштима у околини Ливна. Прво издање књиге изашло је из штампе 1991. године и то је био последњи тренутак да се макар део истине о злочинима отме од заборава и сачува као велика опомена. Аутор сам закључује да злочини у Ливну и селима рубом Ливанског поља нису карактеристични по броју жртава, али да они свакако надмашују остале по зверствима и испољеној мржњи и немилосрдности усташа. Касније, књига је допуњена страдањима Срба тог подручја током грађанског рата 1992-95.

Уз отварање изложбе и приказивање књиге припремљен је и пригодан уметнички програм, а присутнима ће се обратити: представник Удружења Огњена Марија Ливањска, аутор књиге Будо Симоновић и Славко Тушевљак, директор Градске галерије.