Васкрс у Ливну и Ливањском пољу

Васкрс – најрадоснији хришћански празник – прослављен је и ове године свечано у Ливну и Ливањском пољу, како у православним храмовима који красе ово прелепо поднебље, тако и у домовима где још увек има оних које се на овај велики празник прослављају радосним поздравом: Христос Васкрсе!

Сабрала су Васкршња богослужења како оне који живе у Ливну и селима Ливањског поља, тако и оне који су дошли да буду са члановима својих породица, или макар да отворе своје куће и у њих удахну мало живота.

На Велики Четвртак и Велики Петак богослужења су вршена у храму Успења Пресвете Богородице у Ливну. На Велики Петак мноштво верника се сакупило на изношењу плаштанице, целивајући је редом.

На Велику Суботу парох губински отац ПРедраг Црепуља служио је Свету Литургију у цркви Успења Пресвете Богородице у Губину, где се окупило мноштво верника ове парохије, многи од којих су се и причестили. Након Литургије у Губину, служена је и заједничка молитва у цркви Силаска Светог Духа на Апостоле у Врбици, након чега су освећена и Ускршња јаја свих који су их донели у цркву.

На сам Васкрс, служена је и празнична Литургија у храму Успења Пресвете Богородице у Ливну, окупивши православне Србе из града Ливна, Губера и села Доњег Ливањског поља. Сабрало се и старо и младо да заједно прослави овај велики празник, дан без кога нема наше вере хришћанске. Након више недеља поста, многи од прсутних су приступили светој тајни причешћа. Најмлађим парохијанима подељени су и пакетићи које је припремило Удружење Огњена Марија Ливањска, прилозима Ливњака расејаних широм света.

Након Свете Литургије у Ливну, отац Предраг Црепуља одржао је заједничку празничну молитву у цркви Светог Пророка Илије за вернике црнолушке парохије. Након заједничке молитве, парохијани су се задржали са својим свештеником на празничном дружењу у црнолушкој школи, уз пригодно послужење.