Промоција књиге Огњена Марија Ливањска Буда Симоновића одржана у Лешку

У организацији парохија косовско-метохијског места Лешак и Удружења Огњена Марија Ливањска, у суботу, 25. јуна, т.г, одржана је промоција књиге Буда Симоновића Огњена Марија ливањска. Скуп је благословио отац Милан, а поздравном речи су се обратили др Братислав Миловановић и отац Милутин. У програму су учествовале и чланице КУД Копаоник из Лепосавића, Анђела и Јана, које су отпевале неколико косовских песама, а Ђурђица Поповић, члан ОМЛ, прочитала је одломак из исповести Милице Ерцег Галке.

Иако патње и страдања нису страни Србима са Косова, ни кроз историју, ни данас, са великом пажњом је праћена приповест Буда Симоновића о томе како су настајале најпре појединачне приче, а потом и књига о страдању Срба са подручја Ливна, лета 1941. године. Аутор је готово 90 минута држао пажњу аудиторијума, водећи нас сликовитим речима кроз живе догађаје током два историјска дана у Ливањском пољу, преносећи свој лични доживаљај сазнавања о овим злочинима и сусрета са преживелим страдалницима чије је аутентичне исказе пренео у књизи.

И овом приликом, још једном се захваљујемо: аутору књиге, Буду Симоновићу, младим уметницама-учесницама промоције, као и свештенству и Црквеном одбору парохије Лешак, домаћину догађаја којим смо још један део српске јавности упознали са страдањем наших предака, мученика Ливањских, и тако се, још једном, поклонили њиховим сенима.

У недљу, 26.јуна, чланови Удружења, који су присуствовали промоцији, обишли су манастире: Бањска и Соколица у северном делу Косова, као и Петрову цркву и Ђурђеве ступове на подручју Новог Пазара.