Одржана промоција књиге Народне ношње Срба Ливањског поља у 19. и 20. веку

У атријуму Етнографског музеја одржана је промоција монографије Гордане Достанић Народне ношње Срба Ливањског поља у 19. и 20. веку, издавача Удружења Огњена Марија Ливањска.

Пред више од педест заинтересованих посетилаца о књизи, мотивима њене израде, ливањској народној ношњи, појединим карактеристичним деловима ношње, женском умећу и вештинама у њеној изради… говорили су: др Татјана Микулић, виши кустос Етнографског музеја, рецензент књиге; Јасна Вујичић, дефектолог, аутор текста о савременом приступу очувању техника израде ношње; Иван Терзић, етнолог, сарадник на књизи и Гордана Достанић.

За потребе промоције и дочаравања атмосфере ткања, за разбојем је ткала Наташа Богојевић, а ливањску ношњу носила је Катарина Мандић.

Простор је декорисан тканим предметима са народним мотивима, које израђује радионица „КатаринаМ“ из Панчева, као и предметима из личне колекције Јасне Вујичић.

Током излагања посетиоци су могли пратити приказ фотографија којима је књига илустрована.

Након промоције, уз разговор, посетиоци су послужени чувеним, надалеко познатим по квалитету, Ливањским сиром.

Водитељ програма била је Весна Радета.

Захваљујемо се свима који су дали допринос изради ове монографије, као и гостима на промоцији и домаћину Етнографском музеју, Београд.