У Новом Саду одржана промоција књиге ”Народне ношње Срба Ливањског поља у 19. и 20. веку”

У четвртак 8. децембра, у клубу Трибина младих Културног центра Новог Сада, одржана је промоција монографије Гордане Достанић Народне ношње Срба Ливањског поља у 19. и 20. веку, издавача Удружења Огњена Марија Ливањска.

О књизи, мотивима њене израде, ливањској народној ношњи, појединим карактеристичним деловима ношње, женском умећу и вештинама у њеној изради… поред аутора књиге, говорили су: Милорад Лонић, уметнички директор КУД „Вила“ из Новог Сада, Јасна Вујичић, дефектолог, аутор текста о савременом приступу очувању техника израде ношње и Иван Терзић, етнолог, сарадник на књизи.

Како би се дочарао амбијент и атмосфера ткања, постављен је разбој за којим је ткала Наташа Богојевић, а ливањску ношњу носила је, и са лакоћом и умешношћу приказала публици, Катарина Мандић.

Простор је декорисан тканим предметима са народним мотивима, које израђује радионица „КатаринаМ“ из Панчева, као и предметима из личне колекције Јасне Вујичић.

У два наврата, са четири нумере женску крајишку песму представила је вокална група КУД „Вила“, у саставу: Вања Вујичић, Душица Николић, Марија Лаловић, Марина Мисић и Милица Дацина.

Током излагања посетиоци су на плазми могли пратити приказ фотографија којима је књига илустрована.

Водитељ програма била је Олга Жолнај Јокановић.

Захваљујемо се свима који су дали допринос изради ове монографије, као и гостима на промоцији, господину Радомиру Ињцу и домаћину КЦНС Новог Сада.