Одржан скуп библиотекара у Манастиру Велика Ремета

У организацији Српске читаонице у Иригу и Манастира Велика Ремета одржан је, 10. и 11. маја т.г. стручни скуп под називом „Манастири и библиотеке чувари култруне баштине“.

Скуп је беседом отворио игуман Манастира Велика Ремета, отац Стефан, а потом су се, поздравним речима, обаратили организатори Весна Петровић и Вера Новаковић, док је Небојиша Цвејић представио Зборник са радовима презентованим на скупу 2022. године.

На овогодишњем скупу, дванаестом по реду, презентовано је 10 радова о збиркама старих и ретких књига у црквама, манастирима, па и приватним збиракама, а организована је и мини изложба.

Гордана Достанић, председник УО Удружења ОМЛ, учествовала је са радом „Српски национални идентитет – Ливно“, којим је укратко приказала историјску борбу ливањских Срба за очување верског и националног идентитета, уз лично и колективно ангажовање и пожртвовање. Рад је садржао и део о библиотечком фонду Парохије лијевањске, у коме има више стотина наслова, од којих скоро стотину чине старе богослужбене књиге. Презентацију Гордане Достаниће можете преузети на линку испод: