Обнова гробља ”Кусача” у Радановцима

Укупно прикупљена средства (на дан 27.5.2018.)

VALUTA UKUPNO PRIKUPLJENO
Dinar 751,500.00 din
KM 10,328.00KM
Evro 360.00 evra
Britanska funta 20.00 GBP

НАЈНОВИЈЕ: Завршена прва фаза радова на гробљу Кусача

Обнова гробља Кусача – друга фаза радова

Крајем јула ове године завршена је прва фаза радова на уређењу гробља Кусача у Радановцима. У прилогу су слике садашњег изгледа гробља.

Предвиђени радови у следећој фази су:

– набављање звона и крста за капелу;

– иконописање капеле (предлог је да се на унутрашњим  зидовима  капеле поставе иконе светаца које славе као крсну славу породице које се сахрањују у гробљу Кусача);

– премазивање окапнице на огради водоотпорним премазом;

– насипање и уређење пута и прилаза гробљу;

– уређење унутрашњости гробља (подизање споменика који су на земљи, равнање терена при огради…);

Следећа фаза радова ће бити реализована када прикупимо довољно средстава уплатама добровољних прилога. Орјентациона цена реализације планираних активности је око 4000 евра.

Списак приложника који су допринели досадашњим радовима можете погледати овде: https://omlivanjska.com/projekti/obnova-groblja-kusaca-u-radanovcima/priloznici/

——————————————————————-

Обнова гробља Кусача – прва фаза радова

Обавјештење за становнике Радановаца, Бојмуната и њихове потомке  ма гдје се налазили, а чији су преци сахрањени на гробљу ,,Кусача” у Радановцима.

Након више међусобних разговора о потреби да гробље „Кусача“ у Радановцима, гдје су сахрањени наши најближи, буде обновљено и уређено, покрећемо иницијативу прикупљања финансијских средстава у циљу реализације наше замисли.

Овим путем вас позивамо да се одазовете у што већем броју и допринесете уређењу вјечног почивалишта наших предака.

Циљ нам је да заједничким договором урадимо најбоље што можемо у складу са могућностима.

За више информација контакт особе су:

Мирко Вујановић – Нови Сад – тел.+381 63 447 844
Миле Вујичић – Панчево – тел +38163 80 29 813,  е-маил: vujicicozpa@gmail.com
Петар Вујановић – учитељ Перо – Радановци
Гајо Росић – Бојмунти – тел +387 65 751 728
Милован Ерцег – тел +381 64 314 39 29

У циљу прикупљања новчаних средстава, уплате се могу вршити на рачун Удружења Огњена Марија Ливањска. Уплате ће се користити искључиво за ову намену, а ради тога је важно да прецизно назначите сврху уплате и позив на број. Имена свих приложника и износ уплаћеног прилога ће бити објављивани на страници Удружења.
За уплате из Србије: Сврха уплате – Гробље „Кусача“ – Радановци; Прималац – Удружење ОМЛ; Рачун примаоца – 160-380800-45; Позив на број – 31082013.
За уплате из БиХ: Сврха уплате – Гробље „Кусача“ – Радановци; Прималац – Удружење ОМЛ; Рачун примаоца – 551-72077032321-17; Позив на број – 31082013.
За уплате из иностранства потребне податке можете наћи овде:

https://omlivanjska.com/about/uplata-clanarine-i-donacija/
а за сва питања контактирајте горе наведене особе.

Радови подразумевају:

– уклањање постојеће порушене ограде од камена, копање темеља у дужини од 140 метара те наливање армирано-бетонског темеља у поменутој дужини до 20 цм висине изнад нивоа земље;

– зидање бетонским блоковима у висини 4 реда читавом дужином ограде са армирано-бетонским стубовима у распону на 2,5 метара;

– изливање армирано-бетонске окапнице дуж читаве дужине ограде и малтерисање комплетне ограде око гробља;

– радови на санацији постојећег мостића на улазу у гробље у смислу проширења са обе стране по 30 цм, армирања арматурном мрежом на постојећу плочу мостића те наливање бетона на исту;

– радови на степеницама између мостића и нивоа гробља у обиму који буде диктирао терен;

– ојачавање зида до потока с десне стране улаза у гробље.

Радовима је предвиђена и изградња капеле чији би положај био на самом улазу у гробље са десне стране. Средства за изградњу капеле у износу од 2000 КМ добили смо од општине Ливно, посредством оца Жељка Ђурице, и наменски су предодређена за ту сврху.

Одбор за обнову гробља Кусача као извођача радова изабрао је Весу Катића из Богдаша. Укупна процењена вредност планираних радова (материјал и извођење радова) је око 16.000 КМ. У ову цену нису урачунате 2 капије које су планиране (велика од мостића и мала од Бикића њиве).

Одбор планира да уради и прилаз гробљу од асвалтног пута до мостића, уколико обезбеди потребна средства.

Предвиђено је да радови буду завршени до почетка августа 2014. године. Овом приликом подсећамо све оне чији су најближи сахрањени на овом гробљу да још увек нисмо прикупили довољно средстава да завршимо планирано. Договор је да би уплате од 200 КМ или 100 евра, уколико би се одазвао већи број потомака оних чији преци су сахрањени у овом гробљу, биле довољне да планиране радове приведемо крају.

ГРОБЉЕ ПРЕ РАДОВА