Обнова цркве у Рујанима

Током лета 2014. године некадашњи српски становници села Рујани и њихови потомци, окупљени у оквиру Удружења Огњена Марија Ливањска, покренули су акцију обнове цркве Покрова Пресвете Богородице у свом селу. На овим страницама ћете моћи да сазнате више о току ове акције – колико је средстава прикуљено, шта је све урађено (како је изгледало, а како сада изгледа), и шта све још предстоји од радова.

Укупно прикупљена средства (на дан 27.5.2018)

ВАЛУТА УКУПНО ПРИКУПЉЕНО
Евра 12,815.00
Америчких Долара 350.00
Динара 78,000.00
KM 2,000.00
Куна 1,500.00
Канадских долара 1,200.00

Имена приложника можете наћи кликом на овај линк: https://omlivanjska.com/projekti/projekatrujani/priloznici/

Инструкције за уплату прилога

За уплате из Србије: Сврха уплате – прилог за цркву у Рујанима; Прималац – Удружење ОМЛ; Рачун примаоца – 160-380800-45; Позив на број – 14102014

За уплате из БиХ: Сврха уплате – прилог за цркву у Рујанима; Прималац – Удружење ОМЛ; Рачун примаоца – 551-72077032321-17; Позив на број – 14102014.

 ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:

12.10.2014: Владика Атанасије служио у Рујанима

14.9.2014: Почели радови на обнови цркве у Рујанима

10.8.2014: Одржан састанак посвећен обнови Рујанске цркве

О цркви Покрова Пресвете Богородице у Рујанима

Српска православна црква у селу Рујани крај Ливна посвећена је Покрову Пресвете Богородице. Тачна година изградње и освећења цркве није позната. Оно што јесте познато је да је идеја, али и молба попу Ристи Ћатићу, тада пароху Губинском, да помогне и одобри градњу ове цркве потекла давних двадесетих година прошлог века од православних Срба из Рујана Горњих и Доњих и суседних Лиштана и Чапразлија. Сем жеље и иницијативе, верници из ових села су у подизање ове цркве уложили и рад и средства. На основу доступних података, сматра се да је црква саграђена у другој половини двадесетих година прошлог века.

Данашњи изглед цркве у Рујанима

Једва нешто више од једне деценије након што је изграђена, ова црква је доживела своје прво страдање. Током 1941. године, Усташе су запалиле и уништиле овај храм. Велико страдање су доживели и њени верници, православни Срби Доњих и Горњих Рујана, Чапразлија и Лиштана.

Своју прву обнову ова црква доживела је 1972. године, захваљујући напорима малобројних Рујанских Срба и тадашњег Ливањског свештеника, оца Мирка Јамеџије, а упркос активном противљењу тадашњих комунистичких власти. Међутим, страдање ове цркве се поновило 1992. године, током грађанског рата, када је поново запаљена.

Црква након оштећења у задњем рату (сликано 2001. године)

Иако у овим селима данас махом само гробови сведоче о присуству Срба, ова села ипак нису заборављена од својих некадашњих становника и њихових потомака. Захваљујући овој чињеници и напорима данашњег пароха Ливањског, оца Жељка Ђурице, од 2008. године у току је друга обнова у краткој историји ове цркве.

Почетни радови на обнови

Обнова цркве започета је 2008. године, када је на цркви постављен нови кров и крст, замењени прозори и враћена врата. Током 2011. године, бакром је прекривена и полукружна олтарска апсида. Због недостатка средстава, са радовима се овде и стало.

Радови на обнови током 2014. године

У Сурчину је у суботу 9. августа под окриљем Удружења Огњена Марија Ливањска одржан састанак бивших становника села Рујани и њихових потомака коме су присуствовали и поједини становници суседних Чапразлија и Прова. Скуп посвећен обнови рујанске цркве Покрова Пресвете Богородице, коме је присуствовало 22 људи, благословио је о. Мирко Јамеџија, бивши парох лијевањски. На састанку је договорено да се што пре крене са обновом цркве. Како су прилози врло брзо прикупљени, радови на обнови цркве су почели већ током септембра месеца.

Састанак у Сурчину, август 2014. године

Састанак у Сурчину, август 2014. године

1. Земљани радови

Како се црква налази на благој падини, један део цркве је био затрпан земљом у висини до једног метра, последица чега је била продирање влаге у цркву. Да би се проблем решио, било је потребно откопати део ове земље.

2. Постављање олука

На цркву су постављени олуци да се вода од киша не би сливала са крова у темеље цркве и тако стварала влагу унутар саме цркве.

3. Замена каменог рама око улазних врата

Пуцање камене греде изнад улазних врата је довело до слегања и пуцања зида цркве, због чега је стара камена греда замењена армирано-бетонском.

4. Уградња сајле за стезање зидова

Захваљујући претходним разарањима, стабилност једног зида је поремећена, па је било потребно уградити једну сајлу која би стегла зидове.

5. Малтерисање унутрашњих зидова

Због паљења током задњег рата, малтер са унутрашњих зидова цркве је у највећем делу отпао или су били видљиви трагови његових гаравих остатака. Због овога, стари малтер је прво обијен, а након тога камени зидови и иконостас су забачени новим зидним малтером. Укупна површина за малтерисање је била око 150 м2 (зидови око 120м2 а иконостас око 30м2).

На овим сликама можете видети изглед зидова пре и после радова

6. Керамичарски радови

Због оштећења на постојећем поду, одлучено је да се под прекрије керамичким плочицама. Укупна површина пода је око 60м2.

7. Кровна ламперија

Испод кровне конструкције, уграђена је ламперија (бродски под). Укупна површина је 60м2.

Планирани будући радови

1. Звоно

У току је изливање једног звона за цркву,

2. Иконостас

У току је израда икона за иконостас цркве.

3. Обнова зида око гробља

Постојећи зид око гробља и цркве је у рушевном стању. Предвиђена је обнова зида око цркве у гробља у дужини од  213 метара, комбинацијом бетона и постојећег камена.