План рада за 2013. год.

На другој Скупштини Удружења, усвојен је следећи план активности за 2013. годину:

1. Божићни пакетићи за децу и старе (РЕАЛИЗОВАНО)

Припрема божићних поклона српској деци и помоћ старачким самохраним домаћинствима на ливањском подручијује активност којом Удружење започиње свој рад у овој години, а континуирано ће наставити у наредној.

2. Формирање огранака Удружења у Србији и шире (ДЕЛИМИЧНО РЕАЛИЗОВАНО)

Имајући у виду да су ливњаци и њихови потомци нове домове подигли у многим местима у Србији, али и у другим земљама, а да је седиште Удружења у Београду, један од важних задатака је формирање огранака Удружења у местима веће концентрације наших људи. Срби су данас један од мањих народа, мерено бројем припадника, на жалост подложан разним поделама којима се отупљује снага сваког озбиљнијег деловања. У том малом скупу, далеко је мањи подскуп броја Срба из Ливањског поља, а ако се они још поделе по местима где сада живе или местима порекла како би се удружили за било коју озбиљнију акцију, доводи се у питање и њена реализација, али и озбиљност целог подухвата. Идеје и акције се могу подударити, људи се могу збунити и тиме одустати од намере и воље да дају свој допринос. Намера овог удруживања је да кроз разне акције и на разне начине очувамо свест о нашем пореклу, сачувамо и духовну и материјалну баштину, али ако то радимо обједињени и међусобно координирани, повећавамо шансе за успех. Свесни околности да људи са даљих дестинација неће бити у могућности да редовно присуствују свим састанцима, свако место у коме има више лица спремних да буду чланови нашег удружења, представљаће огранак, подружницу, одбор са предстваницима у органима Удружења које сами одаберу и преко којих ће учествовати у креирању идеја, реализацији активности и одлучивању. Зато ће прва активност након божићних празника бити припрема неопходних суштинских, али и формално правних услова оснивања подружница у Бања Луци и Новом Саду.

3. Подршка повратку (ДЕЛИМИЧНО РЕАЛИЗОВАНО)

Добро информисање и стручна административно правна помоћ за питања повратка, обнове кућа и имовинска питања може бити од велике помоћи, а при томе обухвата више аспеката. Удружење ће се потрудити да нађе прави начин деловања у овој области, а истовремено подстаћи кориснике имања у Ливањском пољу да формално правно регулишу власничке односе, како би имовина и у катасраским књигама била уређена, било да је наслеђују потомци или да се завештава српској православној цркви у Ливну.

4. Одржавање гробаља (ЗАПОЧЕТО)

Православна гробља на ливањском подручију не смеју остати запуштена и закоровњена. Начин њиховог одржавања подразумева: успостваљање контакта са житељима села и постизање договора о условима кошења гробаља најмање два пута годишње; успостављање контакта са потомцима ради договора о помоћи у погледу повезивања са лицима која на терену могу извршити радове на обнови срушених споменика. Истовремено, добродошла је могућност формирања пододбора становника појединих села Ливањског поља, који би именовали своје представнике у тим за реализацију ове активности.

5. Санација крова цркве Успења Пресвете Богородице у Ливну (РЕАЛИЗАЦИЈА ПРИ КРАЈУ)

Влага у цркви и прокишњавање претња су пропадању вредних икона ове цркве. Нарочито вредне четири Јерусалимске иконе су у поступку рестаурације, а њихово враћање у цркву зависи и од услова њиховог чувања. Црква у Ливну подигнута је пре више од 150 година, када је представљала једну од лепших, већих и богатијих православних цркава у Босни. Предање каже да је саграђена за месец дана, али извесно главни финансијски терет градње поднели су ливањски трговци православне вере. Иконе су цркви поклањали верници, при томе неке чак посебно наручујући из других земаља. Све заједно чини збирку богате културне и историјске вредности која је уврштена у културно добро БиХ и налази се под заштитом државе. Наше је, ето, само да очувамо од пропадања и заборава. Исто се односи и на православне сеоске црквице које трба обновити и сачувати. Иако је народа мало, обновљене цркве могу нам пробудити жељу да децу и унуке крстимо управо у месту нашег порекла и тако удахнемо, с времена на време, дух тим чуварима успомена наших родитеља и дедова.

6. Парастос страдалим Србима Ливањског поља (РЕАЛИЗОВАНО)

Парастос на дан Огњене Марије одржава се сваке године у цркви и костурници у порти цркве у Ливну, поред парастоса у Бања Луци и Београду. Парастосу у Ливну присуствују махом малобројни Срби који данас живе на том подручију. Извесно, многи од нас би такође желели да се на ту тужну годишљицу нађу на месту где су сахрањене есхумиране кости страдалих. Добром припремом и ангажовањем може се постићи организован одлазак у Ливно и присуство прастосу. Трошкове одласка и боравка у Ливну сносили би потенцијални путници.

7. Организацију скупа на тему: “Православно становништво Ливњског поља” (РЕАЛИЗОВАНО)

Имајући у виду ширину теме и могуће различите аспекте приступа, скуп би имао две или највише три панел дискусије: Порекло, миграције, страдања православног становништва Ливањског поља; Српска културна и духовна баштина – стање и заштита; Срби у Ливањском пољу – протеривање и услови повратка. Овај скуп би био намењен широј јавности, те је неоходан пажљив избор места одржавања скупа, али и угледних и признатих учесника скупа различитих професија.

8. Донаторско вече дружења (РЕАЛИЗОВАНО)

Организација скупа дружења чланова Удружења, њихових породица и пријатеља и донаторске вечере, планирана је за јуни наредне године. Финансирање ове активности у целости ће бити из личних средстава учесника дружења, уплатом конзумације.

9. Сакупљање архивске грађе

Током ратова и страдања нестала су и спаљена многа документа која сведоче о историји и култури ливањских Срба, нека се налазе у породичним и приватним архивама, а до данас не постоји тачан списак исељених и страдалих Срба у последњим ратовима, као и места и начина њиховог страдања. Зато ће један од задатака Удружења бити формирање базе података расељених Ливњака и потомака; архиве скенираних, копираних и оригиналних докуманата историјског и етнографског карактера; базе података страдалих у последњем рату (погинули на ратишту, убијени, заробљени) са описима страдања, личним исповестима исл. У припреми за реализацију ове активности биће контактирани архивари и историчари како би се дефинисала врста грађе и начин прикупљања и чувања.

10. Дефинисање начина обележевања масовних стратишта.

На местима страдања су некада постојала каква-таква, а данас никаква обележија. Реализација ове активности подразумева и израду детаљног плана обележавања масовних стратишта; израду предлога решења нових обележија; израду спискова лица чија су тела есхумирана и сахрањена у капели у порти цкве у Ливну; израду трошковника исл.