Капела-Спомен костурница у Ливну

Капела са спомен-костурницом посвећена Св. Великомученици Марини-Огњеној Марији подигнута је 1991. године као вечно почивалиште ливањских Срба побијених од усташа током 1941. године и место молитвеног окупљања и сећања њихових потомака. Мошти ових мученика, које су верни потомци ексхумирали 1991. године, и данас почивају овде. Никада до краја завршена, капела је тешко оштећена током грађанског рата 1992-1995, а мошти мученика узнемирене и делом разбацане. Доласком свештеника у Ливно 2001. године почиње обнова црквеног живота и православних светиња у Ливањском пољу, а радови на обнови спомен-капеле се интензивирају 2012. године. Један од првих и главних задатака које је Удружење Огњена Марија Ливањска задало себи 2013. године, када је обновило свој рад, јесте обнова и довршетак радова на овој капели. На овим страницама ћете моћи да сазнате више о току ове акције – колико је средстава прикуљено, шта је све урађено (како је изгледало, а како сада изгледа) током задњих неколико година, и шта све још предстоји од радова.

Укупно прикупљена средства (на дан 2.12.2014.): 8,821.72 евра

Имена приложника можете наћи овде: https://omlivanjska.com/projekti/kosturnica/priloznici-2/

Прилоге можете уплатити на следећи начин:

за уплате из Србије: Сврха уплате – Прилог за спомен-костурницу; Прималац – Удружење ОМЛ; Рачун примаоца: 160-380800-45; Позив на број – 24052013.

за уплате из БиХ: Сврха уплате – Прилог за спомен-костурницу; Прималац – Удружење ОМЛ; Рачун примаоца: 551-72077032321-17; Позив на број – 24052013.

за уплате из иностранства потребне податке можете наћи овде: https://omlivanjska.com/about/uplata-clanarine-i-donacija/

За сва питања, молимо вас да контактирате неког од следећих особа: отац Предраг Црепуља, парох лијевањски (pegajanjanin@gmail.com или +387 66 467 609); Милош Дамњановић (+381 63 287 876); Бранко Лаганин (brankolaganin@gmail.com или + 387 65 926 019)

О Капели и спомен-костурници

Педесет година након страдања српског народа у Ливну и Ливањском пољу, потомци страдалих и српски народ овог краја 1991. године покреће велики и историјски пројекат ексхумације невино пострадалих из јама, бездана и масовних гробница у које су усташе бациле. Иницијатива за ову акцију, коју су ливањски Срби дуго чекали, потекла је од Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве на челу са Његовом Светошћу Патријархом Павлом, а подразумевала је отварање јама и стратишта широм тадашње Југославије, пренос и сахрану посмртних остатака жртава.

Акција вађења костију спроведена је у мају и јуну 1991. године. У склопу овог пројекта подигнута је, али не и довршена, капела са спомен-костурницом посвећена Св. Великомученици Марини-Огњеној Марији, коју је пројектовао пројектант Ђоко Комад из Мостара. Земни остаци око 1200 мученички пострадалих ливањских Срба сахрањени су у овој капели 11. августа 1991. године, након Свете Литургије и опела које је извршио блажене успомене Патријарх Павле заједно са многобројним владикама и свештеницима. Ливањски Срби, пристигли из свих крајева Југославије, су се тек тог дана, након педесет година, опростили од својих предака по правилима православне вере којој припадају.

Ратна страдања

Грађански рат у Босни 1992-1995. године донео је нова страдања ливањским Србима и њиховим светињама. Највећи део народа је избегао, а део и страдао. Осим народа, страдала је и ливањска црква, чији је звоник запаљен. Сама капела је девастирана: скинута су и однета капелска врата, полупани прозори, мермер којим је гробница била обложена је тешко оштећен током неуспелог покушаја минирања, спискови са именима страдалих су почупани са зидова, документарно-историјски материјал који се налазио у апсидама крипте уништен је паљењем, а лични предмети и накит нађени током ексхумације жртава су покрадени… Међутим, најстрашнији и најгнуснији потез било је скрнављење и разбацивање моштију похрањених у крипти.

Крај рата спомен-капела је дочекала у лошем стању, па чак и зазиданог улаза.

Обнова спомен-капеле

Године 2001. са доласком свештеника, о. Жељка Ђурице, у Ливно, почиње обнова цркве, парохијског дома и спомен-капеле.

До краја 2012. године, изведени су следећи (обимнији) радови:
•    покривање бакром олтарског дела капеле
•    израда фасаде
•    замена полупаних прозора
•    уградња оригиналних дрвених врата враћених након рата
•    малтерисање и кречење унутрашњих зидова горњег дела капеле (не и крипте).

Даљи радови (изведени након 2012. године)

Уважавајући свету дужност и људску обавезу потомака, Удружење Огњена Марија Ливањска је као један од својих првих и главних задатака одабрало обнову и завршетак радова на Капели и спомен-костурници, у сарадњи са парохијом Лијевањском. Циљ нам је да се сви радови заврше до 2016. године, када се навршава 25 година од почетка изградње спомен-капеле и ексхумације моштију ливањских Срба из јама. Имајући овај циљ у виду, Удружење и Парохија су покренули акцију прикупљања прилога међу потомцима страдалих. Значајна средства су прикупљена захваљујући великом број људи који се одазвао овом позиву (списак приложника можете погледати овде: https://omlivanjska.com/projekti/kosturnica/priloznici-2/).

Захваљујући овим прилозима, изведени су следећи радови.

1. Радови на хидроизолацији

Због пробијања воде у спомен-капелу, пре свега у крипту, било је неопходно откопати земљу изнад плоче крипте укопане у земљу, на којој хидроизолације није било. Након што је хидроизолација постављена, плоча је поново затрпана земљом. О обимности ових радова, изведених у пролеће 2014. године, сведоче и багери који су морали бити коришћени овом приликом.

2. Електричарски радови

Радови на хидроизолацији су искоришћени и за полагање кабла за струју од цркве до капеле, као и замену уништених електроинсталација у самој спомен-капели. Овом приликом је уведено и осветљење у крипту.

4. Лимарски радови

Хоризонталне кровне површине око куполе спомен-капеле прекривене су поцинкованим лимом током јануара 2014. године да би се капела заштитила од прокишњавања.

5. Врата

Изнад врата, украдених током рата па враћених, уграђено је стакло, чиме је спомен-капела затворена и заштићена од уласка птица. Врата су префарбана и заштићена.

6. Поплочавање капеле

Бетонски под и степеништа у капели и крипти (површине 180м2) су прекривени керамичким плочицама крајем 2013. године, док је предулаз прекривен бетонским плочама.

7. Израда и постављање олтара

Израђен је и током лета 2014. године постављен олтар.

8.  Санација мермера на гробници  

Током девастације коју је крипта претрпела током рата, поломљен је велики део белих мермерних плоча којима је гробница у крипти спомен-капеле била обложена. Крајем 2013. године, уграђене су нове мермерне плоче на гробници.

На овим сликама можете видети изглед гробнице пре и после радова

9. Остали радови

У крипти спомен-капеле су се налазили спискови са именима страдалих, а у полукружним апсидама историјско-документарне поставке – и једно и друго је уништено током рата. Досадашњим радовима, очишћени су и уређени ови зидови, припремљени за постављање нових спискова и поставки у апсидама. Такође, окречен је плафон у крипти спомен-капеле.

На овим сликама можете видети изглед зидова пре и после радова

Мошти мученика које су биле разбацане унутар и око спомен-капеле су прикупљене и привремено сложене у сандуке, у припреми за полагање у гробницу где се налазе остале мошти.

Планирани будући радови

Парохија Лијевањска и Удружење Огњена Марија Ливањска планирају да, уз помоћ верних потомака и осталих добрих људи, изведу низ додатних радова у циљу коначног уређења спомен-капеле и припрема за њено освећење.

1. Постављање спискова са именима страдалих

Након ажурирања и допуне старих спискова са именима страдалих, кренуло се са израдом идејног решења за израду спискова. Планирано је да имена страдалих, године живота у тренутку страдања и место страдања буду уклесани на клиритним плочама, које ће бити осветљене. На сликама можете видети пример како ће изгледати будући спискови (сликано у крипти спомен-капеле у октобру 2014. године).

2. Израда документарно-историјске поставке у апсидама

У току је израда идејног решења за документационо-историјску поставку која ће се налазити у три полукружне апсиде. Предвиђено је да поставка садржи: усмена сведочења преживелих о страдањима са сликама, као и део који би се бавио споменицима подигнутим на стратиштима, ексхумацијама извршеним 1991. године, као и изградњи саме капеле као централног простора молитвеног сећања на страдале.

3. Уређење унутрашњости гробнице

Током грађанског рата оскрнављене, разбацане и оштећене кости страдалника су делом враћене у гробницу, док се део налази у сандуцима у крипти изван гробнице. Мошти које се налазе у самој гробници су или у пластичним џаковима или сложене по поду гробнице. Потребно је све мошти извадити из џакова и положити у сандуке, који би били уредно сложени унутар гробнице.

4. Осликавање капеле

Пожељно би било осликати фрескама горњи део капеле и куполу.

5. Набавка полијелеја (лустера)

За горњи део капеле потребно је набавити полијелеј (црквени лустер). На слици испод можете видети пример прикладног полијелеја.

Пример полијелеја

Пример полијелеја