Парохија Црнолушка

SRPSKA PRAVOSLAVNA PAROHIJA CRNOLUŠKA I CRKVENA OPŠTINA CRNI LUG

Parohiju Crnolušku sačinjavaju sela: Pržine, Crni Lug, Jaruga, Nuglašica, Grkovci i Peulje.

Paroh

jerej Predrag Crepulja
ul. Kraljice Katarine bb
Livno, 80101
F BiH

Kontakt
mob. +387 66 467 609
e-mail: pegajanjanin@gmail.com

Vezane vesti

5.8.2013.: Ilindanski dani u Livanjskom polju

6.5.2013: Podela Vaskršnjih paketića deci u Livanjskoj parohiji

18.1.2013: Podela Božićnih paketa u Livanjskom polju – uspešna prva akcija!

6/7.1.2013: Božić u Crnom Lugu

2.8.2012 Sveta Liturgija u Crnom Lugu i Peuljama

 

Crkva Svetog Proroka Ilije u Crnom Lugu
Crkva Svetog Proroka Ilije u Crnom Lugu, građena je od 1910. godine do 1926. godine, na mjestu dotrajale stare crkve iz 1855. godine.

Crkva Svetog Proroka Ilije

Naime, za vreme turske uprave u Crnom Lugu je sagrađena mala, pomoćna drvena crkva na mjestu današnje, u kojoj je povremeno vršio službu sveštenik Todor Kozomara iz Vrbice. Služba je vršena za sve stanovnike od Vrbice do Korita, a matična knjiga vođena u Vrbici i Gubinu. Tek posle okupacije oko 1880. godine ustanovljena je parohija i počete voditi knjige. Tada je napravljena i sveštenička kuća. Nova crkva od kamena počela se (intezivnije) graditi tek posle Prvog svjetskog rata. Posle mnogobrojnih prošnji, manjih priloga, naređeno je da svaki obezbjedi po muškoj glavi po jedan kamen, oklesan, spreman za uziđivanje, što je i učinjeno.

„Molba Crkvene opštine u Crnome Lugu, srez Lijevno, Bosna, za pomoć radi dogradnje crkve u Crnome Lugu. Gospodinu ministru vera u Beogradu. Nevolje i patnje prinudile su nas da se obratimo Vama, sa sledećom molbom. Naš je kraj zabačen i siromašan. Još 1910. počela se kod nas u Crnome Lugu graditi crkva, koju do sada opštinska parohija crnoluška nije imala. Narod je ovaj svesrdno pomagao gradnju, ali je zbog rata gradnja morala biti obustavljena. Rat je potpuno osiromašio ove zabačene krajeve, te tako ni posle ujedinjenja nismo mogli odmah početi. Uz to su, od godine 1921. do 1923. skakavci uništavali sve useve, te je narod posve opotrebio i od gladi patio. Vođen ljubavlju prema svojoj pravoslavnoj veri, narod je napregao svu svoju snagu, te godine 1925. pogodio dogradnju crkve za 72.000 dinara. Rad je započet, ali je 1926. grad pobio useve pa je ovoj Crkvenoj opštini nemoguće da odgovori obavezama prema poduzetniku, pošto narod nije u stanju taman da od dečijih usta otkida, da za crkvu dadne ni komadić hleba. Zato Vas, gospodine ministre, molimo da nam u ovoj godini udelite moguću državnu pomoć za dogradnju naše crkve. Primite, gospodine ministre, izraze našega poštovanja i odanosti“.

„U potpisu smo: ja, Jovan Gribanovski, administrativni paroh crnoluši, odbornici: Dušan Ivetić, Damjan Trkulja, Maksim Trkulja, Savo Ćorić, Niko Đukić, Stevan Šormaz, Simo Jakovljević. “

Unutrašnjost

Prema nekim podacima osvećena je 1929. godine. Prema podacima koje je prikupio Jovan M. Babić, osvećena je 02. avgusta 1927. godine. Kum crkve je bio Simo Siman Kovljenić iz Nuglašice a paroh crnoluški Jovan Gribanovski, moguće Rus. Kao prvi paroh crnoluški, pominje se Milan Bilbija iz Grahova. Paroh crnoluški, 1941. godine bio je otac Ilija Budimir, koga su ustaše uhapsile krajem maja i zatvorile u osnovnu školu u Bosanskom Grahovu, odakle je prebačen u Knin, zatim u Gospić. Bačen je u Šaranovu jamu 14. juna.

Crkva je na Božić 07. 01.1995. godine, oštećena od granatiranja hrvatske vojske i u toku je njena obnova.

Crkva Svetog Velikomučenika Georgija Pobedonosca u Peuljama
Pored parohijske crkve Svetog Proroka Ilije u Crnom Lugu, postoji crkva Svetog Velikomučenika Georgija Pobedonosca u Peuljama. Neki tvrde da je gradnja crkve početa 1913. ili 1919. godine a završena 1939 ili 1940. godine.

Osveštanje crkve, Avgust 2011. godine

Crkva je u toku Drugog svjetskog rata oštećena a obnavljana je više puta. Opet je oštećena u toku rata 1995. godine i u toku je njena obnova.

Unutrašnjost

Crkvište u Grkovcima

Crkvište, 2011. godine

———————————————————-

Izvor: http://www.lijevno.com