Обнова Капеле са спомен-костурницом у Ливну

nakon4Капела са спомен-костурницом посвећена Св. Великомученици Марини-Огњеној Марији подигнута је 1991. године као вечно почивалиште ливањских Срба побијених од усташа током 1941. године и место молитвеног окупљања и сећања њихових потомака. Мошти ових мученика, које су верни потомци ексхумирали 1991. године, и данас почивају овде. Никада до краја завршена, капела је тешко оштећена током грађанског рата 1992-1995, а мошти мученика узнемирене и делом разбацане. Доласком свештеника у Ливно 2001. године почиње обнова црквеног живота и православних светиња у Ливањском пољу, а радови на обнови спомен-капеле се интензивирају 2012. године. Један од првих и главних задатака које је Удружење Огњена Марија Ливањска задало себи 2013. године, када је обновило свој рад, јесте обнова и довршетак радова на овој капели. На овим страницама ћете моћи да сазнате више о току ове акције – колико је средстава прикуљено, шта је све урађено (како је изгледало, а како сада изгледа) током задњих неколико година, и шта све још предстоји од радова.

Укупно прикупљена средства (на дан 16.19.2019.)

ВАЛУТА УКУПНО ПРИКУПЉЕНО
Динара (РСД) 668,900.00
Америчких долара (УСД) 870.00
Евра (ЕУР) 10,000.00
Конвертибилних марака (КМ) 8,685.00
Британских фунти (ГБП) 120.00
Аустралијских долара 200.00

Имена приложника можете наћи овде: https://omlivanjska.com/projekti/kosturnica/priloznici-2/

Прилоге можете уплатити на следећи начин:

за уплате из Србије: Сврха уплате – Прилог за спомен-костурницу; Прималац – Удружење ОМЛ; Рачун примаоца: 160-380800-45; Позив на број – 24052013.

за уплате из БиХ: Сврха уплате – Прилог за спомен-костурницу; Прималац – Удружење ОМЛ; Рачун примаоца: 551-72077032321-17; Позив на број – 24052013.

за уплате из иностранства потребне податке можете наћи овде: https://omlivanjska.com/about/uplata-clanarine-i-donacija/

За сва питања, молимо вас да контактирате неког од следећих особа: отац Предраг Црепуља, парох лијевањски (pegajanjanin@gmail.com или +387 66 467 609); Милош Дамњановић (+381 63 287 876); Бранко Лаганин (brankolaganin@gmail.com или + 387 65 926 019)

О Капели и спомен-костурници

Педесет година након страдања српског народа у Ливну и Ливањском пољу, потомци страдалих и српски народ овог краја 1991. године покреће велики и историјски пројекат ексхумације невино пострадалих из јама, бездана и масовних гробница у које су усташе бациле. Иницијатива за ову акцију, коју су ливањски Срби дуго чекали, потекла је од Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве на челу са Његовом Светошћу Патријархом Павлом, а подразумевала је отварање јама и стратишта широм тадашње Југославије, пренос и сахрану посмртних остатака жртава. Акција вађења костију спроведена је у мају и јуну 1991. године. У склопу овог пројекта подигнута је, али не и довршена, капела са спомен-костурницом посвећена Св. Великомученици Марини-Огњеној Марији, коју је пројектовао пројектант Ђоко Комад из Мостара. Земни остаци око 1200 мученички пострадалих ливањских Срба сахрањени су у овој капели 11. августа 1991. године, након Свете Литургије и опела које је извршио блажене успомене Патријарх Павле заједно са многобројним владикама и свештеницима. Ливањски Срби, пристигли из свих крајева Југославије, су се тек тог дана, након педесет година, опростили од својих предака по правилима православне вере којој припадају.

Ратна страдања

Грађански рат у Босни 1992-1995. године донео је нова страдања ливањским Србима и њиховим светињама. Највећи део народа је избегао, а део и страдао. Осим народа, страдала је и ливањска црква, чији је звоник запаљен. Сама капела је девастирана: скинута су и однета капелска врата, полупани прозори, мермер којим је гробница била обложена је тешко оштећен током неуспелог покушаја минирања, спискови са именима страдалих су почупани са зидова, документарно-историјски материјал који се налазио у апсидама крипте уништен је паљењем, а лични предмети и накит нађени током ексхумације жртава су покрадени… Међутим, најстрашнији и најгнуснији потез било је скрнављење и разбацивање моштију похрањених у крипти. Крај рата спомен-капела је дочекала у лошем стању, па чак и зазиданог улаза.

Обнова спомен-капеле

Године 2001. са доласком свештеника, о. Жељка Ђурице, у Ливно, почиње обнова цркве, парохијског дома и спомен-капеле.До краја 2012. године, изведени су следећи (обимнији) радови:
•    покривање бакром олтарског дела капеле
•    израда фасаде
•    замена полупаних прозора
•    уградња оригиналних дрвених врата враћених након рата
•    малтерисање и кречење унутрашњих зидова горњег дела капеле (не и крипте).

Даљи радови (изведени након 2012. године)


Уважавајући свету дужност и људску обавезу потомака, Удружење Огњена Марија Ливањска је као један од својих првих и главних задатака одабрало обнову и завршетак радова на Капели и спомен-костурници, у сарадњи са парохијом Лијевањском. Циљ нам је да се сви радови заврше до 2016. године, када се навршава 25 година од почетка изградње спомен-капеле и ексхумације моштију ливањских Срба из јама. Имајући овај циљ у виду, Удружење и Парохија су покренули акцију прикупљања прилога међу потомцима страдалих. Значајна средства су прикупљена захваљујући великом број људи који се одазвао овом позиву (списак приложника можете погледати овде: https://omlivanjska.com/projekti/kosturnica/priloznici-2/).Захваљујући овим прилозима, изведени су следећи радови.

1. Радови на хидроизолацији

Због пробијања воде у спомен-капелу, пре свега у крипту, било је неопходно откопати земљу изнад плоче крипте укопане у земљу, на којој хидроизолације није било. Након што је хидроизолација постављена, плоча је поново затрпана земљом. О обимности ових радова, изведених у пролеће 2014. године, сведоче и багери који су морали бити коришћени овом приликом.

2. Електричарски радови

Радови на хидроизолацији су искоришћени и за полагање кабла за струју од цркве до капеле, као и замену уништених електроинсталација у самој спомен-капели. Овом приликом је уведено и осветљење у крипту.

3. Лимарско-грађевински радови

У оквиру опсежних радова  2016. године, на костурници су изведени следећи радови:

  • Замена дотрајалих прозора у куполи капеле, направљених од дрвета и уграђених 1991. године, који су почели да труле. Стари дрвени прозори су замењени новом алуминијумском столаријом. Такође, висина прозора је смањена, у складу са оригиналним пројектом, тако да се сада прозори не спуштају директно до плоче око куполе, што је доприносило пробијању воде у капелу.
  • Испод куполе је изграђен бетонски венац уместо постојећег степенастог увлачења конструкције са северне и јужне стране, који су стварали велике проблеме приликом кишних падавина, пре свега на фасади храма, а у складу са оригиналним пројектом. Ове површине су прекривене поцинканим лимом.
  • Замењен је бакарни покривач на куполи, те израђен нови од поцинканог лима са адекватним нагибом и потребним слојевима (ваздушни слој, дашчана оплата, итд.)
  • Изнад улазног трема, изграђен је бачвасти свод, у складу са оригиналним пројектом.

4. Врата

Изнад врата, украдених током рата па враћених, уграђено је стакло, чиме је спомен-капела затворена и заштићена од уласка птица. Врата су префарбана и заштићена.

5. Поплочавање капеле

Бетонски под и степеништа у капели и крипти (површине 180м2) су прекривени керамичким плочицама крајем 2013. године, док је предулаз прекривен бетонским плочама.

6. Израда и постављање олтара

Израђен је и током лета 2014. године постављен олтар.

7.  Санација мермера на гробници  

Током девастације коју је крипта претрпела током рата, поломљен је велики део белих мермерних плоча којима је гробница у крипти спомен-капеле била обложена. Крајем 2013. године, уграђене су нове мермерне плоче на гробници.На овим сликама можете видети изглед гробнице пре и после радова

8.Осликавање капеле

Почетком лета 2017. године, изведени су радови на фрескописању капеле. По благослову тадашњег Епископа бихаћко-петровачког г. Атанасија капелу осликава проф. мр Горан Јанићијевић, ванредни професор и помоћник директора за наставу Академије Српске Православне Цркве за уметност и консеравцију у Београду. Средства за фрескописање су обезбеђена код Фонда Патријарха Павла при Патријаршији у Београду, заједничким залагањем Епархије Бихаћко-Петровачке и Удружења Огњена Марија Ливањска.

9.Набавка полијелеја (лустера)

Набављен је полијелеј (црквени лустер) за капелу захваљујући наменској донацији. Полијелеј је саливен у ливници ”Јеврем Поповић” у Београду.

10. Постављање спискова са именима страдалих

Током 2015. године постављене су табле са именима страдалника у крипти капеле. Компанија Принт Ин из Батајнице израдила је табле са списковима страдалих чија имена су до сада са сигурнишћу утврђена. Табле са диодама које осветљавају имена страдалника, постављене су у крипти, поред саме гробнице где почивају мошти страдалника.

11. Уређење унутрашњости гробнице

Једна од врло битних активности у оквиру уређења костурнице је била и уређење саме гробнице, тј. слагање моштију наших мученики пострадалих предака. Након вађења из јама, ове свете мошти су положене у гробницу, многе у пластичним џаковима. Током рата, део моштију је разбацан или разнесен. У консултацији са стручљацима о најприкладнијем начину чувања моштију, Парохија лијевањска и Удружење Огњена Марија Ливањска су одлучили да се мошти уредно сложе у дрвене сандуке, положене у гробницу. За ове потребе је набављено 45 дрвених сандука.

Током слагања моштију, пронађен је и један део личних предмета страдалих, који је пронађен 1991. године када су кости вађене из јама ливањског поља.

Планирани будући радови

Парохија Лијевањска и Удружење Огњена Марија Ливањска планирају да, уз помоћ верних потомака и осталих добрих људи, изведу низ радова на уређењу унутрашњости капеле, чиме ће се заокружити радови на обнови ове светиње.

1. Израда документарно-историјске поставке у апсидама

У току је израда идејног решења за документационо-историјску поставку која ће се налазити у три полукружне апсиде. Предвиђено је да поставка садржи: усмена сведочења преживелих о страдањима са сликама, као и део који би се бавио споменицима подигнутим на стратиштима, ексхумацијама извршеним 1991. године, као и изградњи саме капеле као централног простора молитвеног сећања на страдале.

2. Набавка тепиха за капелу

Потребно је набавити одговарајуће тепихе који ће бити постављени на подове капеле.

3. Остали радови

Потребно је окречити крипту капеле, те у њој поставити одговарајућу расвету. Осим тога, потребно је израдити кивот за мошти наших мученика, као и постоље за целивајућу икону.

2 thoughts on “Обнова Капеле са спомен-костурницом у Ливну

  1. Повратни пинг: Održana donatorska večera za spomen-kosturnicu u Livnu! | Udruženje Ognjena Marija Livanjska

  2. Повратни пинг: Izveštaj o prikupljenim sredstvima za spomen-kosturnicu u Livnu | Udruženje Ognjena Marija Livanjska

Затворено за коментаре.