Обнова цркве у Голињеву

Укупно прикупљена средства (на дан 16.10.2019)

ВАЛУТА УКУПНО ПРИКУПЉЕНО
Евро 4.080,00
КМ 1.250,00
Динар 175.500,00
Канадски долари 15,000.00

Имена појединачних приложника можете погледати овде: https://omlivanjska.com/projekti/projekatgolinjevo/prilogolinjevo/

Молимо све људе добре воље заинтересоване да допринесу обнови цркве у Голињеву да контактирају Синишу Јагодића (sinisa.jagodic@gmail.com или  +381 64 12 85 705) или Милоша Дамњановића (milosd83@gmail.com или +381 63 287 876) који су испред Удружења задужени за реализацију овог пројекта, или оца Предрага Црепуљу (pegajanjanin@gmail.com или +387 66 467 609) испред парохије Лијевањске.

За уплате из Србије: Сврха уплате – донација за цркву у Голињеву; Прималац – Удружење ОМЛ; Рачун примаоца – 160-380800-45; Позив на број – 30092014.

За уплате из БиХ: Сврха уплате – донација за цркву у Голињеву; Прималац – Удружење ОМЛ; Рачун примаоца – 551-72077032321-17; Позив на број – 30092014.

За уплате из иностранства потребне податке можете наћи овде:  https://omlivanjska.com/about/uplata-clanarine-i-donacija/

Пројекат обнове цркве у Голињеву

О православној цркви у Голињеву

Село Голињево припада Парохији лијевањској Епархије бихаћко-петровачке. Када је у питању година изградње православне цркве у Голињеву, једино што се поуздано може рећи је да је црква изграђена пре Другог светског рата. Није познато ком светитељу или празнику је посвећена, као и да ли је икада освећена. Црква је спаљена током Другог светског рата, а након његовог завршетка обнова није била могућа. Данас опстају зидине ове цркве, које су заједно са околним гробљем зарасле у дрвећу. Ово су у исто време и једини трагови православних Срба који су у овом селу живели некада. До Другог светског рата, у овом селу су живеле 232 православне српске душе, које су усташе побиле током 1941. године. Обновом ове цркве, буквално из пепела, парохија Лијевањска и Удружење Огњена Марија Ливањска желе сачувати сећање на некадашње православне становнике овог села – међу којима има и великана српскога рода – њихово постојање, страшно страдање, али и истрајност и опстанак српског православног народа у Ливањском пољу.

У овом селу, пре скоро два века рођен је велики српски свештеник, песник и дипломата Јован Сундечић. Имајући у виду трагична дешавања Другог светског рата, горка је иронија да је Сундечић, као песник, заговарао братство Срба и Хрвата, и свих јужних словена. Као књижевник и борац за национално освешћење словена у Далмацији, где га је школовање одвело из завичаја, пада у немилост Аустроугарских власти. Након тога, 1864. године прелази на Цетиње, где постаје лични секретар књаза Николе, а касније и дипломата његовог двора.

Гробље и црква и данас опстају али до скоро заборављени и у лошем стању. Зарасли у праву шуму, са великом муком су уопште и лоцирани 2013. године. Међутим, имало се шта пронаћи – иако без крова, зидине цркве су више од 70 година одолевале природи, сведочећи о труду и знању који су уложили мајстори који су је градили. На гробљу се налази двадесетак фино обрађених и лепо декорисаних крстова. Велики део гробова се приказивао тек након детаљне претраге терена, осим једног надгробног крста који је поносно пркосио израслој шуми и њеним покушајима да и њега обори. То је надгробни крст који је себи, за живота са својим синовима, подигао Иле Митровић 1937. године. Изгледа да Иле Митровић није дочекао да ту буде и сахрањен – по свему судећи, са својим синовима Павом, Пером и Радетом убијен је у Прологу, док му је жена Милица бачена у јаму Камешницу са већином Срба из Голињева.

Одмах по лоцирању ове цркве и гробља, кренуло се са планирањем њене обнове. Парохија Лијевањска и Удружење Огњена Марија Ливањска су у првој фази покренули акцију крчења терена, која се приводи крају. На сликама које следе, можете видети првобитно стање цркве и гробља, као и изглед након делимичног крчења терена. У наредном периоду, планирана је обнова цркве и усправљање оборених надгробних крстова.

Пројекат обнове цркве

У следећој фази обнове ове цркве, парохија Лијевањска жели да расчисти храм од земље и дрвећа које је у њему никло, постави кровну конструкцију и покривач, као и врата и прозре на овај храм. На овај начин би се црква заштитила од даљег пропадања, створили основни услови за богослужење и даљу обнову.

Радови предвиђени у првој фази обнове

Овим пројектом су предвиђени радови покривања цркве кровним покривачем уз израду серклажа, са следећим радовима:

– штемовање оштећених делова корнижа цркве и олтара;

– шаловање и бетонирање са МБ-30 водоравних, косих и полукружних серклажа на цркви и олтару;

– шаловање и бетонирање са МБ-30 водоравних, косих и полукружних корнижа на цркви и олтару;

– набавка и уграђивање арматуре у водоравне, косе и полукружне серклаже;

– набавка и уградња дрвене кровне конструкције на крову цркве и олтара од суве јелове грађе;

– набавка и уградња суве даске преко кровне грађе;

– набавку и уградњу противкондезне фолије преко даске;

– набавка и уградња поцинкованог ребрастог лима на кров и олтар цркве;

– уградња прозора и врата.

Финансирање пројекта

Укупна потребна средства за прву фазу радова су €12.493,54 (1.448.001,00 динара или 24.435,00 КМ). Према детаљном предрачуну радова за прекривање цркве кровним покривачем уз израду серклажа потребно је €11.493,54 (1.332.101,00 динара или 22.479,00 КМ). Предвиђена је и уградња прозора и врата, за шта, укључујући и друге ситне радове, је потребно око €1.000,00 (115.900,00 динара или 1.956,00 КМ).

Првобитно стање цркве и гробља 2013. године

 

Први радови на уређењу терена

 

Стање у октобру 2014. године