Уређење ливањске православне цркве и порте

Црква Успења Пресвете Богородице у Ливну је најстарија православна богомоља у ливањском пољу, саграђена 1859. године. Од тада, доживела је већ неколико мањих и већих обнова. Последња – највећа – обнова траје од 2000. године, условљена како зубом времена, тако и ратним разарањима у протеклом рату, када је звоник цркве запаљен.

Са доласком свештеника у Ливно 2001. године, сачињен је Генерални пројекат обнове цркве. Храм је окречен, стављен у богослужбену употребу, а прво је уследила обнова звоника, олтарске апсиде, те израда дренаже око цркве. Вредне иконе које припадају ливањској цркви послате су на рестаурацији 2010. године у Музеју РС у Бања Луци. Током 2014. године, замењен је комплетан кров на цркви.

Велики радови на обнови цркве уследили су 2020. године, када је израђена нова фасада на цркви, обијен дотрајали зидни и плафонски малтер те набачен нови, црква окречена, дрвенарија офарбана, очишћене камене плоче, замењене електро-инсталације, те очишћена унутрашњост звоника. Са завршетком ових радова, створени су услови и да се колекција ливањских икона врати својој цркви. Паралелно са овим радовима, започети су и радови на уређењу порте – земљани радови, израда нових стаза и потпорних зидова – као и обнови парохијског дома.

Ова страница ће служити за пружање информација о даљим планираним радовима на уређењу цркве, порте и парохијског дома, те сакупљање прилога и објављивање информација о прикупљеним прилозима. Молимо све ливњаке, по узору на наше претке који саградише овај храм, као и друге људе који желе да помогну, да нам се јаве у колико су у прилици да материјално подрже неке од наведених радова, било кроз опште прилоге или конкретно намењене.

До сада сакупљене прилоге можете видети овде: ПРИЛОЖНИЦИ

За сва питања можете контактирати пароха лијевањског о. Предрага Црепуљу (pegajanjanin@gmail.com или +387 66 467 609), а испред Удружења Огњена Марија Ливањска Милоша Дамњановића (+381 63 287 876 или milosd83@gmail.com) Дијану Ковачић (+381 63 606 862 или dijana.p.kovacic@gmail.com).  

За уплате из Србије: Сврха уплате – Обнова ливањске цркве; Прималац – Удружење ОМЛ; Рачун примаоца – 160-380800-45; Позив на број – 30072013

За уплате из БиХ: Сврха уплате – Обнова ливањске цркве; Прималац – Удружење ОМЛ; Рачун примаоца – 551-72077032321-17; Позив на број – 30072013

За уплате из иностранства потребне податке можете наћи овде: https://omlivanjska.com/about/uplata-clanarine-i-donacija/

Уређење Цркве Успења Пресвете Богородице

 1. Израда нових стасидија (дрвених столица), певница и осталог намештаја

Током радова на обнови цркве 2020. године, одлучено је да се старе стасидије (клупе) и певнице изнесу из цркве због дотрајалости и црвоточине, те да се приступи изради новог црквеног намештаја.

Потребно је израдити следеће делове црквеног намештаја:

 • мушка и женска певница, дрво са дуборезом, укупно 1.200 ЕУР (600 ЕУР једна певница)
 • целиваоница, дрво са дуборезом – 300 ЕУР,
 • стасидије (столице у низу), дрво у дуборезу
  • два низа од по пет столица
  • четири низа од по четири столице
  • према понуди столара који ће правити стасидије, једна ‘столица/седиште’ коштаће 150 ЕУР
 • владичански престо, дрво са дуборезом – предрачун у изради

Позивамо заинтересоване приложнике који могу и желе да приложе нешто од наведеног црквеног намештаја да нам се јаве. Уважавајући обичај наших предака да дарују своју цркву, имена појединачних приложника или породица које буду приложили нешто од наведеног намештаја могу се уписати на наведеним предметима.

ДОСАДАШЊЕ ПРИЛОГЕ МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ ОВДЕ: ПРИЛОЖНИЦИ

 1. Сигурносни систем за обезбеђење цркве

Имајући у виду да црква садржи вредну ризницу икона, потребно је обезбедити је адекватним системом заштите.

Према понуди коју је Црквена општина добила од фирме “Sector Security” из Бања Луке, цена увођења савременог система обезбеђења износила би 2.246,00 КМ (1.149,00 ЕУР).

За ову ставку тренутно недостају приложници.

 1. Израда двери на иконостасу

Потребно је израдити нове двери на иконостасу, које би одговарале садашњем изгледу иконостаса.

Саме двери је израдио Синиша Добрица из Прова/Бања Луке као свој прилог цркви, а осликаће их Дијана Пешикан-Егић, сликар-конзерватор из Музеја РС у Бања Луци, која је радила на рестаурацији ливањских икона.

 1. Израда расвете на иконостасу и иконама

На месту старе расвете на иконостасу, потребно је поставити нову расвету којом би иконе биле адекватно осветљене.

За ову ставку се тренутно прикупљају понуде.

Обнова парохијског дома

Током 2019. и 2020. године, започети су радови на обнови парохијског дома. Замењени су прозори на парохијском дому, уређен свештенички стан, уведено централно грејање на пелет, те направљене нове терасе и учвршћене постојеће терасе сколе паду.

Осим тога, потребно је уредити приземље парохијског дома (црквено-народну салу са клупама и столовима, свештеничку канцеларију, библиотеку), израдити нову фасаду, те уредити прилазне стазе и терасе.

Износ неопходних средстава за ове радове објавићемо када будемо имали прикупљене понуде.

Уређење порте

 1. Израда нове капије

У склопу уређења црквене порте, потребно је израдити нову капију на месту привремене која је стајала на доњем улазу у порту (поред гимназије). Тренутно, на овом улазу у порту нема капије.

Према понуди бравара, цена нове капије би износила 3.500,00 КМ (1.790,00 ЕУР).

капија идеја

Могући изглед будуће капије

 1. Остали радови

Према Генералном пројекту уређења црквене порте, потребно је направити низ потпорних зидова око и унутар саме порте, израдити колски пут између две капије, те пешачке стазе унутар саме порте. Такође је потребно направити нову металну ограду са горње стране порте. На крају, потребно је уредити травнате површине.