Обнова старог парохијског дома у Губину

Crkva GubinУ сусрет освећењу цркве Успења Пресвете Богородице у Губину, парохија Губинска и Удружење Огњена Марија Ливањска су одлучили да покрену акцију прикупљања средстава за довршетак обнове парохијског дома у Губину и споменика о. Ристи Ћатићу и 8 становника ове парохије побијених од усташа 1941. године.

Укупно прикупљено средстава (на дан 27.5.2018)

ВАЛУТА УКУПНО ПРИКУПЉЕНО
Динара 130.358,00
КМ 1080,00
Евра 100,00
Канадских долара 100,00
Аустралијских долара 100,00

Имена приложника који су се одазвали позиву да помогну радове можете наћи кликом на овај линк: https://omlivanjska.com/projekti/gubinporta/prilozigubin/

 

1. Обнова споменика жртвама из 1941. год.

У порти Губинске цркве налази се споменик на месту где су сахрањени земни остаци оца Ристе Ћатића, пароха Губинског и осморице његових парохијана: Симе Ј. Росића, Славка В. Росића, Васе Т. Росића, Иле Ј. Шормаза, Васе И. Пајчина, Раде М. Јолића, Војина М. Јањића и Илије П. Јањића. Њих деветоро усташе су бациле у јаму Сухачу, у близини Ливна, 6. јуна 1941. године. Са њима су у исту јаму бачена још два сународника, али су они успели да се извуку из јаме и сакрију. Кости страдалих су извађене из јаме после рата у сахрањене у порти Губинске цркве, где је страдалима подигнут и споменик 1962. године. Исти споменик је оштећен током последњег рата. Његова коначна обнова је изведена током 2015. године. Претходним радовима је: обновљен централни метални можданик; подигнут, враћен на старо место и учвршћен срушени, горњи део споменика; обновљена слова на мермерној плочи; споменик очишћен од маховине. Радовима које је Удружење помогло урађено је следеће: изграђен је (саливен) уништени део споменика; замењене оштећене металне цеви; нанет кулир на спољашност споменика; поравнат терен око споменика.

Укупна вредност радова: 250 евра

Напомена: финансијска средства за обнову споменика обезбеђена су из прихода Удружење Огњена Марија Ливањска од наплаћене чланарине.

Слике споменика пре и после обнове

 

2. Обнова парохијског дома

Тачна година изградње парохијског дома у Губину није позната, али се предпоставља да је тек нешто млађи од цркве, која је изграђена 1883. године. Током последњег рата, парохијски дом је претрпео знатна оштећења. Његова обнова, као и обнова цркве, траје већ неколико година, али је знатно мање радова реализовано због недостатка средстава. Током протеклих година: постављени су нови кров и прозори на парохијском дому, постављене армирано-бетонске греде које ојачавају кровне носаче и плафонску плочу, дом је прикључен на електромрежу и постављена је нова електроинсталација, постављени су олуци, малтерисани су зидови у дневној соби и малој соби, стављено у функцију купатило и кухиња, и још много тога…

Удружење је помогло следеће радове захваљујући прикупљеним прилозима:

  • обнова спољне фасаде парохијског дома
  • малтерисање зидова у ”великој соби” и ходнику парохијског дома
  • израда бетонског пода у ”великој соби”, ходнику и кухињи
  • постављање гипсаних плафона у ”великој соби” и ходнику
  • кречење велике собе, ходника и кухиње

Вредност радова: 1.800,00 евра

Слике током и након радова