Обнова парохијског дома и порте у Губину

Crkva GubinУ сусрет освећењу цркве Успења Пресвете Богородице у Губину, парохија Губинска и Удружење Огњена Марија Ливањска су одлучили да покрену акцију прикупљања средстава за обнову парохијског дома у Губину, споменика о. Ристи Ћатићу и 8 становника ове парохије побијених од усташа 1941. године, као и зида око црквене порте.

Укупно прикупљено средстава (на дан 11.3.2017)

ВАЛУТА УКУПНО ПРИКУПЉЕНО
Динара 130.358,00
КМ 1080,00
Евра 100,00
Канадских долара 100,00
Аустралијских долара 100,00

За сва питања, молимо вас да контактирате неког од следећих особа: испред парохије – отац Жељко Ђурица, парох лијевањски и губински; (zelko.durica@gmail.com или +387 63 385 013); испред Удружења Огњена Марија Ливањска – координатор у Београду Радован Марчетић (063 204 354).

Имена приложника можете наћи кликом на овај линк: https://omlivanjska.com/projekti/gubinporta/prilozigubin/

Молимо све људе добре воље да помогну обнову својим прилогом!

Инструкције за уплату прилога

За уплате из Србије: Сврха уплате – прилог за Губин; Прималац – Удружење ОМЛ; Рачун примаоца – 160-380800-45; Позив на број – 29082015

За уплате из БиХ: Сврха уплате – прилог за Губин; Прималац – Удружење ОМЛ; Рачун примаоца – 551-72077032321-17; Позив на број – 29082015.

За готовинске прилоге: контактирати Радована Марчетића (063 204 354)

У склопу припрема за освећење цркве Успења Пресвете Богородице у Губину, чија обнова тече већ неколико година и успешно се приводи крају, парохија Губинска и Удружење Огњена Марија Ливањска су се одлучиле да покрену акцију ради прикупљања средстава за обнову или завршетак радова, на неколико објеката у склопу црквене порте у Губину.

Обнова споменика жртвама из 1941. год.

Gubin spomenik 1aУ порти Губинске цркве налази се споменик на месту где су сахрањени земни остаци оца Ристе Ћатића, пароха Губинског и осморице његових парохијана: Симе Ј. Росића, Славка В. Росића, Васе Т. Росића, Иле Ј. Шормаза, Васе И. Пајчина, Раде М. Јолића, Војина М. Јањића и Илије П. Јањића. Њих деветоро усташе су бациле у јаму Сухачу, у близини Ливна, 6. јуна 1941. године. Са њима су у исту јаму бачена још два сународника, али су они успели да се извуку из јаме и сакрију. Кости страдалих су извађене из јаме после рата у сахрањене у порти Губинске цркве, где је страдалима подигнут и споменик 1962. године. Исти споменик је оштећен током последњег рата. Његова коначна обнова је предвиђена до краја 2015. године. Досадашњим радовима је: обновљен централни метални можданик; подигнут, враћен на старо место и учвршћен срушени, горњи део споменика; обновљена слова на мермерној плочи; споменик очишћен од маховине. До краја обнове потребно је: изградити (салити) уништени део споменика; заменити оштећене металне цеви, те офарбати их; нанети кулир на спољашност споменика; поравнати терен око споменика.

Оквирни предрачун радова: 250 евра

Напомена: финансијска средства за обнову споменика обезбеђена су из прихода Удружење Огњена Марија Ливањска од наплаћене чланарине.

Обнова парохијског дома

Тачна година изградње парохијског дома у Губину није позната, али се предпоставља да је тек нешто млађи од цркве, која је изграђена 1883. године. Током последњег рата, парохијски дом је претрпео знатна оштећења. Његова обнова, као и обнова цркве, траје већ неколико година, али је знатно мање радова реализовано због недостатка средстава. Током протеклих година: постављени су нови кров и прозори на парохијском дому, постављене армирано-бетонске греде које ојачавају кровне носаче и плафонску плочу, дом је прикључен на електромрежу и постављена је нова електроинсталација, постављени су олуци, малтерисани су зидови у дневној соби и малој соби, стављено у функцију купатило и кухиња, и још много тога…

Преостају следећи радови, обухваћени овим пројектом:

  • обнова спољне фасаде парохијског дома (радови на четвртој страни су већ завршени)
  • малтерисање зидова у ”великој соби” и ходнику парохијског дома
  • израда бетонског пода у ”великој соби”, ходнику и кухињи
  • постављање гипсаних плафона у ”великој соби” и ходнику
  • кречење велике собе, ходника и кухиње
  • постављање подних и зидних керамичких плочица у купатилу
  • постављање керамичких плочица у ходнику
  • префарбати столарију у парохијском дому

Оквирни предрачун радова: 3.170,00 евра

Обнова зида око црквене порте

Велика црквена порта у Губину ограђена је дугачким зидом са свих страна. Времешни зид одолева деценијама, ратовима и природи, али се налази у лошем стању – на многим местима се комплетно урушио, док је на другим местима у већој или мањој мери начет. Најпожељније решење би било изградња новог зида, од армираног бетона, целом дужином постојећег зида, у дужини од 360 метара.

Оквирни предрачун: 28.224,00 евра

НАПОМЕНА: уколико се не прикупи довољно средстава за изградњу новог зида у целини, изградња новог зида око црквене порте одвијаће се фазно, у складу са износом расположивих средстава.

Advertisements