Епископ Хризостом у Ливну, 16. Септембар 2012. године

У  недељу 16. септембра на дан блажене успомене светог свештеномученика Антима и светог Јоаникија, Првог Патријарха србског, у цркви Успења Пресвете Богородице у Ливну, свету архијерејску литургију служио је Епископ бихаћко-петровачки Хризостом. Епископу су саслуживали протонамјесници Слободан Кљајић, парох гламочки и Александар Рељић, парох граховски, те ђакон Никола Перковић.


Тумачећи текст јеванђеље од Матеја о  највећој заповијести у Закону, епископ је окупљеном вјерном народу, нагласио неопходност љубави међу собом и према другима, те потребу усклађивања ријечи и дјела, јер „ако кажемо да волимо а дјелима то не показујемо, онда смо лицемјери“. На крају свете литургије надлежни парох је захвалио у име вјерног народа и у своје лично име Његовом Преосвештенству Епископу Хризостому што је поред свих обавеза нашао времена  да нас посјети те духовно и молитвено укријепи и поучи.

Затим је Епископ са свештенством обишао крипту (спомен-костурницу) на којој су недавно завршени фасадерски и кровопокривачки радови, помоливши се за покој душа свих невино пострадалих чије кости ту почивају.


Након свечаног ручка у сали парохијског дома, у послијеподневним часовима епископ је  у пратњи протонамјесника Александра  Рељића и господина Душка Радића, посјетио парохију губинску и цркву Успења Пресвете Богородице у Губину. Повод за ову посјету, била је жеља епископа да види како теку завршни радови на обнови цркве и припреме за њено освећење.

Пуни лијепих утисака и духовног расположења остајемо чекајући поновни долазак нашег архипастира, док свјеже ријечи апостола прочитане на светој литургији  одзвањају у срцима: „Свачим смо угњетавани, али не потиштени; збуњивани али не очајни; свагда носећи на тијелу умирање Господа Исуса, да се и живот Исусов  на тијелу покаже. Јер ми живи стално се предајемо на смрт за Исуса, да се и живот Исусов јави у смртноме тијелу нашем. Знајући да ће Онај који васкрсе Господа Исуса , и нас васкрснути кроз Исуса и преда се поставити с вама“ (2.кор.4,8-14).

Протојереј-ставрофор
Жељко Ђурица

————————————————-

Извор: http://www.lijevno.com