Одржана друга донаторска вечера!

Данас, недеља 15.јуни, Срби рођени и пореклом из Ливањског поља, а данас становници Аранђеловца и београдских општина, напунили су салу сурчинског ресторана BOS ради дружења и сећања на завичај. Од конзумација за Донаторску вечеру, која је била повод овог окупљања, издвојен је део средстава као почетни улог за новоустановљени Фонд за опстанак у оквиру Удружења Огњена Марија Ливањска, из кога ће Удружење помагати младе брачне парове и децу рођену у четри ливанопољске парохије. Ненадане и трагичне поплаве које су унесрећиле многе породице и према којима не можемо остати равнодушни, определиле су нас да део средстава усмеримо на владе Републике Српске и Републике Србије, за санирање последица поплава и клизишта.

Након благослова оца Радмила Гардовића из земунског храма Свете Тројице, који подржава и помаже рад Удружења Огњена Марија Ливањска и поздравних речи представника нашег Удружења, окупљене је на звуке завичаја подсетио гуслар Милорад Шаровић.

Удружење Панонке из Панчева, за ово дружиње, припремило је изложбу својих ручних радова инспирисаних ношњом и предметима из ливањског краја. Председница удружења Панонке и координатор Удружења ОМЛ за сакупљање и очување српске етнолошке и етнографске баштине ливањског краја, Јасна Вујчић, емотивним речима подсетила је присутне на начин израде предмета народне ношње ливањских села, начин очувања оригиналних предмета, као и очувања вештина њихове израде. Међу експонатима највећу пажњу присутних привукли су оригинални женски одевни предмети (кошуље, садек, прегаче), неки стари и преко 100 година, које је сакупио парох лијевањски, отац Жељко, а вредне руке Панонки поправиле и припремиле за ову прилику.

Обележије овог скупа била је радост због поновног сусрета, оживљавања успомена и доброчинства.

До следећег сусрета поздравља вас Удружење Огњена Марија Ливањска!