Састанак одбора села Челебић

У суботу, 14.јуна т.г, у просторијама МЗ Нови Сурчин,одржана је седница одбора села Челебић којој су присуствовали углавном они чланови који су активно укључени у рад одбора и редовно присуствују радним састанцима (7 чланова).

Кључна тема суботњег састанка била је реализација друге фазе обнове спомен гробља на Барјаку, која подразумева:

– израду спомен плоче на бетонском постољу,

– постављање металног крста,

– постављање ограде и улазне капије.

Након дискусија, које су се одвијале највише у правцу начина израде спискова страдалих, односно њихове обнове на начин који одговара старом списку (име домаћина и број чланова његове породице) или поставке новог списка са именима свих жртава, те констатације оскудних финансијских средстава, постигнут је следећи начелни договор:

–       да се постави метални крст (фарбан или никлован) на врху постоља плоче,

–       да плоча (страна окренута ка главном путу) буде обновљена тако да има изглед као и ранија, оригинална плоча, тј да садржи првобитан текст (делимично измењен), као и списак имена настрадалих домаћина са бројем чланова његове породице), како следи:

КРВАВИХ И ТЕШКИХ ДАНА 1941. ГОДИНЕ УСТАШКИ ЗЛОЧИНЦИ НА ЗВЈЕРСКИ НАЧИН ПОУБИЈАШЕ У ОВОМ КРАЈУ 405 НЕВИНИХ ЉУДИ, ЖЕНА И ДЈЕЦЕ, СРПСКИХ СТАНОВНИКА ЧЕЛЕБИЋА И ОКОЛНИХ СЕЛА.

                       – СПИСАК ИДЕНТИЧАН КАО НА СТАРОЈ ПЛОЧИ-

НЕК КАЗНА И ПРЕЗИР ЗЛОЧИНЦИМА, А СЛАВА ЖРТВАМА БУДЕ ОДГОВОР НАС У СЛОБОДИ.

ВЕРНИ ПОТОМЦИ СВОЈИМ ПРЕЦИМА ПОДИГОШЕ ОВАЈ СПОМЕН 1956. ГОДИНЕ И ОБНОВИШЕ 2014. ГОДИНЕ.

– да списак са свим именима страдалих буде постављен на другу страну плоче, која гледа у само спомен-гробље, у следећој, трећој фази радова.

Утврђено је такође, да је пре почетка радова неопходно прибавити понуде за израду плоче, како би се одабрала најповољнија, након чега ће бити објављена укупна вредност радова друге фазе.

За радове постављања ограде и капије на спомен гробљу, са чеоне стране, до пута, неопходно је уложити 500-550 евра, према понуди коју је дао Никола Ђуран (присутан на састанку). Овај износ обухвата само набавку материјала. Радови Николе Ђурана биће без надокнаде, као његов допринос раду Удружења и свом завичају.

Такође, ради трајности и квалитета изведених радова, неопходна је заштита металних и бетонских делова ограде, што подразумева фарбање свих металних делова заштитном бојом, као и премазивање специјалном заштитном масом (за заштиту од атмосферских падавина) бетонске капе целом дужином. За донатора фарбе и заштитне масе, пријавио се Стеван Црногорац.

Поред разговора о предстојећим радовима на спомен гробљу Барјак, на састанку се дискутовало и генерално о раду одбора Челебић. Том приликом је констатовано да на изради базе података Челебићана није урађено скоро ништа, те да је, ради омасовљавања рада одбора, подизања ефикасности и квалитета радова на терену села и Ливањског поља, али и одржавања ширих контаката неопходно приступити сакупљању података за израду такве базе.

Такође, на скупу је било речи и о организацији скупа 04.08.2014 у Врбици
чији су домаћини ове године Челбићани. У том смислу договорено је да се Челебићанима упути писмо-молба, нарочито онима који живе у иностранству и до сада нису били обавештени о ангажовањима одбора, те нису били у прилици да учествују и на било који начин допринесу квалитету рада одбора и спровођења његових акција.

Одбор села Челебић и овом приликом апелује на све рођене и пореклом Челебићане, челебићке снаје, зетове и пријатеље да помогну обнову спомен гробља на Барјаку и да се укључе у рад одбора и његове активности на начин који је примерен њиховим могућностима и жељема.