Прослава Видовдана у Босанском Грахову

Преносимо извештај Епархије Бихаћко-Петровачке и Парохије Граховске са прославе Видовдана и освећења обновљене родне куће Гаврила Принципа у Обљају. Овом изванредном догађају су присуствовали и представници Удружења Огњена Марија Ливањска, који овом приликом одају посебно признање организаторима и захвалност на гостопримству.

http://parohijagrahovska.com/index.php?option=com_content&task=view&id=236&Itemid=1

Њихова Преосвештенства Епископ бихаћко-петровачки Господин Атанасије и Епископ горњокарловачки Господин Герасим на Видовдан служили су Божанску Литургију у храму Светих Апостола Петра и Павла у Босанском Грахову. Епископима су саслуживали свештомонаси и свештеници из Епархије бихаћко-петровачке.

Након Литургије, у порти храма на новоизграђеном платоу гдје се налази спомен обиљежје палим борцима Отаџбинског рата 1991-1995. год. одржан је помен свим пострадалим војницима, војсковођама од Косовског боја до дана данашњег. Литургији и парастосу погинулим борцима, поред представника општинских и кантоналних власти Кантона 10 присуствовао је Предсједник Народне скупштине Републике Српске Господин Игор Радојчић.

На крају парастоса Епископ Атанасије одржао је пригодну бесједу на тему Косовског боја, у којој је назначио свјетло опредељење и сведочење светог кнеза Лазара Косовског за Царство Небеско. Епископ Атанасије је позвао вјернике да управо то сведочење живота светог Лазара Косовског имају за примјер у свакодневним животним искушењима. Послије парастоса Епископи Атанасије и Герасим, са свештенством, представницима власти и вјерним народом упутили су се ка обновљеној родној кући Гаврила Принципа у селу Обљај, недалеко од Босанског Грахова. У родној кући Гаврила Принципа, Епископ Атанасије одржао је помен Гаврилу Принципу и његовим родитељима, оцу Петру и мајци Марији и затим осветио кућу. По освећењу дома Епископ Атанасије је у својој бесједи пожелео да се и у свим селима Грахова, околине и читаве Крајине наставе обнављати домови.

Након освећења, Предсједник Народне Скупштине Републике Српске Господин Игор Радојчић открио је спомен бисту Гаврила Принципа и одржао говор. Затим се великом броју вјерног народа обратио и Господин Драго Мићић представник Срба из Милвокија и Горан Мићић, кум освећења дома. Након њих говорио је Господин Борко Илић из Удружења „Гаврило Српски“ из Новог Сада. На крају чина откривања бисте високим гостима и вјерном народу се обратио парох граховски високопречасни протојереј Александар Рељић, који је поздравио Епископе, представнике државних институција и удружења из дијаспоре и Србије и похвалио добротворе који су доприњели обнови родне куће Гаврила Принципа, а нарочито труд и залагање Начелника општине Босанско Грахово Господина Уроша Макића, на целокупној организацији и залагању на изградњи платоа и спомен обиљежја у порти храма Светих Апостола Петра и Павла. Отац Александар посебно је похвалио труд и залагање господина Душка Билбије из Ванкувера који се много залаже око изградње споменика палим борцима.

После овога уследила је трпеза љубави на игралишту иза школе. У 15:30h почео је културно-умјетнички програм испред девастираног Спомен дома „Гаврило Принцип“ у центру Босанског Грахова. Окупљеном народу обратили су се Начелник Општине Урош Макић и Епископ бихаћко-петровачки Атанасије. У богатом културно-умјетничком програму са својим извођењима народу су се представили КУД „Шпанац“ из Београда, Етно група „Траг“ из Лакташа, народни певач Чедо Марковић, крајишке групе из Републике Српске и Србије.

Презвитер Здравко Богојевић