Замењен кров на ливањској цркви

Након успешно спроведене акције СПЦО Лијевно и Удружења Огњена Марија Ливањска на прикупљању средстава за замену кровног покривача на ливањској цркви Успења Пресвете Богородице, ових дана су успешно изведени и мајсторски радови. Почетак радова се очекивао већ дуже време, али је био одлаган због константних лоших временских услова. Тако су радови кренули 16. септембра ујутру, а завршени већ следећег дана у вечерњим часовима.

Изглед дотрајалог крова цркве пре радова

Овим радовима је решен велики проблем ливањске цркве – прокишњавање дотрајалог старог кровног покривача због којег је била угрожена сама црква, као и вредни верски и културно-историјски предмети који се чувају у њој, пре свега колекција икона.

Обнова цркве Успења Пресвете Богородице се наставља и након ових радова, у складу са пројектом генералне обнове ове православне светиње и заштићеног споменика културе. У следећој фази ће бити предузети радови на обнови дотрајале фасаде цркве, кроз коју такође допире влага у унутрашњост цркве. Овом приликом молимо све људе добре воље који могу да помогну у обнови цркве да се јаве Управи парохије Ливањске или Удружењу Огњена Марија Ливањска (контакт податке можете наћи овде: https://omlivanjska.com/projekti/obnova-crkve-u-livnu/)

Финансијски извештај

Радове на замени кровног покривача је извела фирма СЗР Лимарија Тихак из Горњег Вакуфа, као најбољи понуђач за понудом од 7.210,00 КМ. Суму од 4.000,00 KM обезбедило је Удружење Огњена Марија Ливањска, док је преостала средства обезбедила СПЦО Лијевно. Међу средствима које је Удружење обезбедило је и донација од 200.000,00 динара од Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. Имена осталих приложника можете пронаћи овде: https://omlivanjska.com/projekti/obnova-crkve-u-livnu/priloznici/

Радови на крову цркве, септембар 2014. године