Чланови Управног одбора Удружења у посети Ливну

Свечаној светој архијерејској литургији поводом славе цркве Покрова Пресвете Богородице у Рујанима, о чему је јавност обавештена посебним текстом и фотографијама на овој интернет страници, присуствовали су и представници Управног одбора Удружења ОМЛ из Београда.

Црквено звоно огласило је достојанствену свечаност обновљене рујанске цркве коју ће присутни дуго памтити. Након свете литургије, на свечаном ручку у парохијском дому у Губину, Срби из Ливна и ливањских села поделили су свечарско задовољство са гостима из Бања Луке, Босанског Петровца, Грахова, Гламоча и Београда. Поклонило се сенима оца Риста Ћатића, предратног пароха Губинског, једне од првих усташких жртава пролећа 1941., чији споменик се налази у црквеној порти.

Уз ручак, братски се поразговарало, па и запевало „на суво“.

Љубазношћу једног од домаћина, Душка Радића, неколико радозналих гостију посетило је Сајковачку пећину и извор ледене воде скривен у њеној дубини.

У вечерњим сатима у порти лијевањске цркве одржан је радни састанак представника Удружења и пароха Жељка Ђурице са Новицом Милошевићем, директором предузећа Принт ин плус из Београда, а у вези уређења унутрашњости спомен-капеле и крипте у којој се налазе мошти ливањских мученика, пострадалих лета 1941. године. Господин Милошевић је презентовао израђен предлог изгледа спискова страдалих Срба. Предлог спискова на клиритним плочама, осветљен диодама, прихватили су сви присутни и сагласили се да се приступи његовој изради. Садржај целовитог списка свих страдалих лета 1941.године, који је у претходном периоду исправљен и допуњен примедбама потомака, чине: презиме, средње име и име жртве, број година старости и назив стратишта. Након постављања спискова, што се очекује до краја ове године, одлучиваће се о другим детаљима уређења-осликавања унутрашњости спомен-капеле.

Током посете Ливну, представници Удружења обишли су и православна гробља у Рујанима, Лиштанима, Челебићу, Поточнима…

Присуством на недељној литургији коју је у лијевањској цркви служио отац Жељко, завршена је јесења посета нашем крају.