Богослужења и духовне вечери у архијерејском намесништву лијевањско-гламочком

На празник Светог Великомученика Димитрија свету Литургију у цркви Успења Пресвете Богородице у Ливну служили су парох веселињски отац Срђан Белензада и надлежни парох отац Жељко Ђурица.

„Ливањска црква – живот и опстанак“ била је тема коју су малобројним преосталим вјерницима презентовали поменути свештеници, поводом 155 година цркве и 140 година од оснивања прве Српске школе у Ливну.  Уз угодно дружење у сали парохијског дома, парохијани су имали прилику да чују занимљиве податке о историји своје цркве од њене изградње до данас.  Такође је било ријечи о статистичким подацима везаним за живот и страдање православног народа на овим просторима као и свештеницима који су овдје службовали. Занимљиво је поменути да се данас навршава 5 година од прославе 150-годишњице ливањске цркве, која је много значила ливањским православцима. Такође, на данашњи дан, навршава се 13 година свештеничке службе оца Жељка у Ливну, као и пет година ђаконске и свештеничке службе оца Срђана Белензаде.

У вечерњим  часовима, отац Жељко се упутио пут Гламоча гдје је служио вечерње  богослужење у манастиру Веселиње. Након молитве услиједио је  духовни разговор са вјерним народом. Отац Срђан је говорио о значају поста, молитве и духовног узрастања у Цркви као заједници. Такође, народ је имао прилику да добије одговор на нека питања наше вјере и тако ријеши  постојеће недоумице . Овом приликом свештеници су заједно поучили народ и још једном указали на велике, а у нашем народу устаљене гријехе, као што су псовке, сујевјерје, завист и љубомора.

Пјевајући духовне пјесмице, најмлађи су испратили видно расположен народ и тако на најљепши начин заокружили данашње празнично окупљање.

Везане вијсти:

Парох лијевањски и администратор губински, отац Жељко Ђурица служио је на празник Светог апостола Луке и Светог Петра Цетињског у цркви Успења Пресвете Богородице Губину. Послије молитве отац Жељко је искористио лијепо јесење вријеме и сунчан дан  за дружење и духовни разговор са народом који је тог дана посјетио своју цркву.

М. Ђурица

Ливно

Манастир Веселиње

Губин