ДУХОВНА ТРИБИНА: 155 година постојања Ливањске црквене заједнице

ШТА:    предавање о историји и животу цркве Успења Пресвете Богородице у Ливну

ГДЕ:     црква Свете Петке у Сурчину

КАДА:     субота 29. новембар у 18 часова

 Адресе су се расуле Београдом, Земуном, шумадијским сокацима и сремачким шоровима Болеча, Рушња, Сурчина, Бечмена, Јакова… а у души широко Ливањско поље.

Тамо, далеко од домета нашег ока, под Башајковцем, поносно стоји наша ливањска црква Успења Пресвете Богородице. Одолева пуних 155 година на месту на коме је подигоше и даровима обогатише ливањски Срби. Уз њу школа, међу првим православним у Босни, 140 година спрема генерације младих за живот одраслих.

Поводом ова два јубилеја, парохија лијевањска и Удружење Огњена Марија Ливањска организују низ трибина. Након успешних духовних вечери и предавања посвећених овој теми у Ливну и манастиру Веселињу, у суботу 29. новембра 2014. године биће организована духовна трибина поводом 155 година постојања и страдања ливањске цркве у сали сурчинске цркве Свете Петке, са почетком у 18 часова.

Скуп ће благословити Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Господин Атанасије и осветлиће нам аспекте значаја духовне везе са завичајем. Историјске околности и чињенице изградње лијевањске цркве и школе представиће нам Радован Пилиповић, историчар и директор Архива СПЦ, а о животу цркве говориће и отац Мирко Јамеџија, некадашњи парох лијевањски.

Уверени да личним присуством желите да искажете поштовање према најважнијим верским и образовним установима Срба ливањског подручија, очекујемо вас у заказано време, на заказаном месту.

Ваше Удружење ОМЛ и парохија лијевањска

Livno poster 1a (4)