У продаји енглеско издање Огњене Марије Ливањске Буда Симоновића

Издање књиге Буда Симоновића, Огњена Марија ливањска, на енглеском језику, изашло је из штампе.

Жељени број примерака можете обезбедити:

достављањем наруџбенице (Narudzbenica za englesko izdanje (srpska verzija)) Удружењу ОМЛ поштом на адресу: Никола Петровић, Војвођанска 392Е, 11271 Сурчин или на емаил: bonip.bg@gmail.com

личним контактом са Николом Петровићем (тел.: 064 615 5073 или емаил: bonip.bg@gmail.com)

Цена по примерку књиге износи 1000 РСД (за наручиоце из Републике Српске и Федерације БиХ 20,00 КМ; за остале наручиоце 10,00 ЕВРА или 12 УСД).

Уплате из Србије извршити на динарски рачун Удружења Огњена Марија Ливањска код банке Интеса Београд број 160-380800-45 са позивом на број 1941/2015 (као примаоца навести Удружење ОМЛ ; сврха : уплата књиге ОМЛ, енглески)

Уплате из БиХ извршити на рачун Удружења Огњена Марија Ливањска код Уникредит банке Бања Лука број 55-172077032321-17 са позивом на број 1941/2015 (као примаоца навести Удружење ОМЛ – JИБ 4950134600007 , сврха : уплата књиге ОМЛ, енглески)

Уплате из иностранства можете извршити на рачун Удружења Огњена Марија Ливањска код Банка Интеса АД , Милентија Поповића 7 Б, Београд, Република Србија, број РС 35160005400000298760, са позивом на број 1941/2015 (као примаоца навести Удружење ОМЛ, Војвођанска 392Е, 11271 Сурчин, Београд, Република Србија; ПИБ : 107802013; Матични број: 28095236, сврха : уплата књиге ОМЛ, енглески). Све потребне инструкције можете наћи овде: https://omlivanjska.com/about/uplata-clanarine-i-donacija/

Достава се може извршити на један од два начина:

  1. Поштом на адресу коју нам доставите, с тим што ћете трошкове поштарине платити уз преузимање књиге (за сада испорука могућа само у Србији)
  2. Личним преузимањем од чланова управе Удружења (без додатних трошкова).
  3. За испоруку књиге у иностранство, потребно је контактирати Удружење ради договора, док ће наручилац преузети трошкове испоруке.

 

О КЊИЗИ

Огњена Марија ливањска је најречитије штиво о Србима ливањског подручија, жртвама усташких покоља почињених 1941. Аутор, Будо Симоновић, води нас кроз живе догађаје током два историјска дана у Ливањском пољу, преносећи лични доживљај жртве исказан локалним језиком. Када се затвори последња страница књиге, читалац има осећај да је непосредни сведок догађаја, које жели не само да запамти, него и да преда потомству на чување.

У Хашком трибуналу, хрватски заступници су поставили цинично питање, зашто се Срби у причи о геноциду враћају “чак до 1941”, лицемерно тврдећи да геноцида није ни било. О томе је аутор једном приликом рекао:

– Ако је том бездушном европском свету заиста стало до истине, ако не верује ни овој књизи ни толиким другим необоривим доказима, нека питају још живе Божану – Боју Лалић, удату Радета из Губера код Ливна, Милицу – Милку Бошковић, удату Маљковић из Сурчина и Мару Лалић, удату Јурић из Банатског Деспотовца, које су преживеле пакао јаме Равни долац и још живе и сведоче како је било. Нека припитају Мару Црногорац, удату Козомора, ено је још живи у Земуну. Она је као осмогодишња девојчица седам дана провела у јами Бикуши изнад Челебића и случајно спасена заједно са вршњацима Анђом и Мићом Ерцегом.

По броју жртава злочини у Ливањском пољу можда нису карактеристични у односу на друге крајеве у којима је Павелићева идеологија и усташка солдатеска истребљивала Србе. Међутим, по бестијалности и методама које су усташе примењивале, они превазилазе оно што се могло и замислити. На готово свим другим стратиштима, Павелићеви “свети ратници” су убијали своје жртве најмање трошећи муницију. Углавном је радио нож (као у Глини, где је у православној цркви када је заклано 1.564 Срба) или маљ. У ливањском крају су у јаме безданице (дубоке барем 25 метара) бацани живи људи, остављени да ту данима скапавају. Драстичан пример је јама Равни долац на Динари, дубока готово 50 метара, у коју су 30. јула 1941. године убацили 218 житеља Горњих и Доњих Рујана, искључиво жена и деце. Било је и новорођенчади, а чак преко 100 млађих од 14 година. Чудо се ипак догодило: њих 14, 13 жена/девојака и један дечак преживели су тај пакао и, захваљујући хрватском “оружнику” Винку Томашу, извађени су и спасени после 45 дана! Међу преживелима су биле и три трудне жене од којих се једна, Стана Лалић, која је била у осмом месецу трудноће, породила у јами. По изласку из јаме Госпава Бошковић је родила ћерку, а Сава Козомора близанце, ћерку и сина!

Књига Буда Симоновића, Огњена Марија ливањска, након свог првог издања 1991. године, доживела је још четири. Делове књиге преносе неке интернет странице, а из штампе је изашло ново издање, овог пута на еглеском језику.

Ову књигу можемо назвати књигом незаборава, можемо је назвати документом, можемо је назвати сведочанством јер она није производ маште писца већ пажљиво одабрани збир сведочења оних који су вољом судбине преживели намењено им уништење. Кроз књигу нас воде записи Милана Радоја, полуписменог житеља села Челебић, који је оштром интуицијом препознао историјски период који треба записом сачувати од заборава. Ко је читао књигу др Вељка Ђурића Мишине Злочин је почео раније, чија су подлога архивска документа, може препознати да је прецизан и истинит запис Милана Радоја, сагласан архивској документацији. Детаљи о распаду југословенске војске и повратку војника кућама, које је пажљиво записао Радоја, речито указују на приближавање времена кобног за Србе, али и непрепознавање опасности од стране Срба.

НАРУЏБЕНИЦА

Овим неопозиво наручујем ……… примерака књиге Буда Симоновића Огњена Марија Ливањска, издање на енглеском језику.

Сагласан сам да се достава изврши након уплате на рачун Удружења ОМЛ, на следећи начин (одаберите један од два понуђена):

  1. Поштом на адресу назначену у наруџбеници, чиме уједно изјављујем да прихватам на свој терет трошкове поштарине које ћу платити уз преузимање књиге
  2. Личним преузимањем од чланова управе Удружења (без додатних трошкова)
  3. За испоруку књиге у иностранство, потребно је контактирати Удружење ради договора, док ће наручилац преузети трошкове испоруке.

Име и презиме: …………………………………………………………………………………………………………..

Адреса становања: ………………………………………………………………………………………………………

Поштански број и место становања: ……………………………………………………………………………

Контакт: број телефона…………………………………….. емејл адреса……………………………………..

Ваша напомена о избору начина достављања наруџбине:

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….