Поклоничко путовање комплексу логора Јадовно – Паг

У оквиру обележавања Дана сећања на више од четрдесет хиљада српских цивилних жртава побијених током првих месеци од оснивања НДХ у комплексу логора Јадовно-Паг, у организацији Удружења грађана Јадовно 1941, Бања Лука-Београд и Епархије горњокарловачке, одржан је парастос над Шарановом јамом на Велебиту и ували Слана на Пагу.

Парастос на Јадовну служили су свештеници Епархије горњокарловачке, Епархије бихаћко-петровачке и других епархија Српске православне цркве.

Земни посмртни остаци јадовничких жртава из више од тридесет велебитских јама и морсих дубина Јадрана око острва Паг, нису ексхумирани и сахрањени на начин који припада жртвама по њиховој вери и праву које налаже поштовање човека иако је од њиховог страдања прошло 74 године.

Поред потомака и поштовалаца сени жртава из Србије, Републике Српске и региона, парастосу су присуствовали и: изасланик председника Републике Српске Миладин Драгичевић, секретар у Министарству рада и борачко – инвалидске заштите Републике Српске Славко Перић, директор Републичког секретаријата за вере Драган Давидовић, председник Српског демократског форума у Хрватској Вељко Џакула, представници Удружења Огњена Марија Ливањска на челу са парохом лијевањским оцем Жељком Ђурицом, представници Удружења СНД Пребиловци и други.

Према програму организатора једна група ходочасника се, након паростоса код Шаранове јаме, упутила према месту где је био логор Јадовно, а мањи део групе је бродом отишао до увале Слана на острву Паг.

На узвишењу изнад увале Слана служен парастос за преко 8.000 побијених, а чланову Удружења Јадовно 1941 поставили су крст освештан у храму Ваведења Пресвете Богородице у Плашком.

Помен на Сланом су служили свештеници Епархије горњокарловачке и Епархије бихаћко-петровачке.

Према речима председника Скупштине Удружења Јадовно 1941, Бориса Беговића, према досада расположивим подацима на подручију Слана убијено је 8020 људи, од чега преко 7.000 Срба, док су остале жртве Јереји. Међутим, процене страдалих на овом подручију иду до 15.000, али се стваран број, нажалост, никада неће сазнати.

У повратку са парастоса у Сланој, поклоници, свештеници и чланови породица страдалих одржали су молебан у месту Метајина, испред месне школе, на месту где је био формиран први логор за жене и децу у Другом светском рату.

Удружење Огњена Марија Ливањска овим путем се још једном захваљује организаторима овог путовања и др Душану Басташићу на достојанственом обележавању Дана сећања на јадовничке жртве.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:

НИН: Без имена и спомен-обележја

Ми вас нисмо заборавили!

ВИДЕО: Јадовно, путевима убијених предака

ПАГ