Света Литургија и парастос страдалима у Вуковском код Купреса

У склопу обележавања дана сећања на жртве из другог светског рата, у недељу 9. августа 2015. године на дан Светог великомученика Пантелејмона у селу Вуковско код Купреса, свету Литургију су служили парох лијевањски отац Жељко Ђурица и надлежни парох о. Дарко Кујунџић. Поред своје у последњем рату девастиране цркве, окупио се велики број вјерника, како некадашњих, тако  и малобројних садашњих мештана овог села. Након свете литургије и литије око цркве, служен је парастос невино пострадалим православним Србима овога краја, код споменика  и порушене костурнице, где су смештене мошти ових мученика.

У овој крипти налазе се кости око 200 православних Срба, од којих 180 из Вуковског, четворо из села Поточани у општини Ливно и још 20-ак чији идентитет није познат. Заједничко им је да су побијени од стране усташа и бачени у јаму на Боровој глави 1941. године. Током 1991. године, кости из ове јаме су биле међу првима које су потомци ексхумирали на простору тадашње Југославије, да би их достојно сахранили, уз православно опело, у костурници саграђеној за ту намену. Нажалост, у грађанском рату 1992-1995 године, кости ових мученика су претрпеле и своје друго страдање, када је ова костурница порушена.

Више о селу Вуковско и историји цркве можете прочитати овде: http://vukovsko.blogspot.com/2012/12/blog-post_9047.html

Видео-материјал везан за ексхумацију 1990 на Боровој глави и полагање костију у нову гробницу можете погледати овде: https://www.youtube.com/watch?v=6oS51P9HyPk&list=PLMpH0PvYM8yf2jjyBgUiAVw0kkv2-0DMi