Васкршњи празници у Ливањском пољу

Васкрс, најрадоснији хришћански празник, је и ове године дочекани у миру и радости у храмовима ливањског поља, на богослужењима која су окупила верни народ који и данас живи на овим просторима, као и оне који су овом приликом дошли из других крајева Босне и Херцеговине и Србије.

У Црном Лугу је служено на Лазареву суботу (Врбицу) у храму Св. Пророка Илије. Након богослужења, вечеру за окупљене припремио је Никола Шормаз, на чему му захвалност изражава парохија црнолушка.

На Велики Петак, дан када је Господ разапет и страдао на крсту, вечерње богослужење служено је у храму Успења Пресвете Богородице у Ливну, уз изнишење плаштанице. Током службе, верни народ је целивао плаштаницу.

Надлежни парох о. Жељко Ђурица је на Велику Суботу служио Свету Литургију у Губину, у цркви Успења Пресвете Богородице. Овом приликом је светим тајнама исповести и причешћа приступио велики број окупљених, који су се припремали постом претходних недеља. Након Свете Литургије, окупљени су се задржали на дружењу у парохијском дому.

Након тога, на другој страни поља, молитва је испунила и храм Силаска Светог Духа на Апостоле у Врбици.

На сам Васкрс, празнична Литургија је служена у Ливањском храму, где се окупио велики број парохијана. Већина је овом приликом приступила светим тајнама исповести и причешћа.

И ове године, празнична радост за најмлађе парохијане је била увеличана пакетићима које су за њих припремили Управа парохије и Удружење Огњена Марија Ливањска. Овом приликом се још једном захваљујемо свим добрим људима који су помогли ову акцију.

 

Васкршње славље је настављено другог дана овог великог празника Светом Литургијом у цркви Силаска Светог Духа на Апостоле у Врбици. На Васкршњи уторак, богослужење је одржано у цркви Св. Пророка Илије у Црном Лугу. Након тога, подељени су васкршњи пакетићи и најмлађим становницима ове парохије.

 

По већ устаљној пракси, Удружење Огњена Марија Ливањска, у сарадњи са паросима ливањским и купрешким, припремило је пакетиће и за српску децу у купрешким селима Малован и Равно.

Paketici Malovan