Слагање моштију Ливањских мученика

Међу радовима на храму и спомен-костурници у Ливну које парохија Лијевањска и Удружење Огњена Марија Ливањска покушавају да приведу крају, једна од врло битних активности је и уређење саме гробнице, те слагање моштију наших мученики пострадалих предака.

Као што је познато, током последњег рата део ових моштију је узнемираван, разбациван и разношен. Велики део моштију је ипак остао у костурници или прикупљен у њеној близини. Део се налазио у самој гробници, део у џаковима и чаршафима, а део, који је разношен па прикупљен, је чекао да се врати у саму гробницу.

Затечено стање након рата

У консултацији са стручљацима о најприкладнијем начину чувања моштију, Парохија лијевањска и Удружење Огњена Марија Ливањска су одлучили да се мошти уредно сложе у дрвене сандуке, положене у гробницу. Крајем 2015. године, набављено је 25 дрвених сандука за ове потребе захваљујући прилозима Босе Радете и Тихомира Ерцега. Током зиме 2016. године, кренуло се са слагањем моштију у ове сандуке. Међутим, количина моштију је захтевала да се набави још 20 дрвених сандука. Овом приликом, Удружење Огњена Марија Ливањска и парохија Лијевањска моле приложнике који би били заинтересовани да покрију трошкове ових сандука да контактирају надлежног свештеника, о. Жељка Ђурицу, или Милоша Дамњановића (+381 63 287 876 или milosd83@gmail.com), члана УО Удружења.

 Слагање моштију

 

Током слагања моштију, пронађен је и један део личних предмета страдалих, који је пронађен 1991. године када су кости вађене из јама ливањског поља.

Лични предмети

 

Парохија и Удружење се овом приликом захваљују Жељку и Сузани Дамјановић из Грахова, који су се прихватили посла око слагања моштију, те Горану Маркочевићу из Теслића, који је сандуке направио и допремио до Ливна, те даривао сталажу на којој ће се налазити део моштију.