Васкршњи празници у Ливањском пољу

Најрадоснији хришћански празник – Васкрс – и ове године је свечано прослављен у ливањском пољу, где се верни народ окупио на богослужењима, предвођен својим новим парохом, очем Предрагом Црепуљом.

Самом Васкрсу претходио је период поста и празничних богослужења која се нижу у сусрет овом радосном празнику. Тако се на Лазареву Суботу у Ливањском храму Успења Пресвете Богородице окупио мањи бој верника обележивши празник четвородневног Лазара, кога је Господ васкрсао из мртвих након четири дана. На вечерњем богослужењу освећене су врбине гранчице које су, након освећења, подељене нашој деци.

На Велики Петак, дан када се сећамо распећа Господа Исуса Христа на часни крст, у Ливањском храму служено је вечерње богослужење са изношењем плаштанице, којој се верни народ поклонио.

Следећег дана, на Велику Суботу, у својим храмовима окупио се верни народ доњег Ливањског поља. У 10 часова служена је Света Литургија у храму Успења Пресвете Богородице у Губину. Велики број окупљених је овом приликом приступио светим тајнама исповести и причешћа. На крају богослужења, освећена су и Васкршња јаја.

Након тога, на заједничкој молитви у храму Силаска Светог Духа на Апостоле са својим свештеником окупио се и верни народ парохије Врбичке.

Сам Васкрс прослављен је најсвечаније у храму Успења Пресвете Богородице у Ливну. Велики број верника који су се постом припремали приступили су светим тајнама исповести и причешћа. Најмлађим парохијанима, који су на овај дан посебно испунили храм, подељени су пакетићи које је припремило Удружење Огњена Марија Ливањска које окупља расељене ливањске Србе и њихове потомке.

У поподневним сатима, Васкршња радост је испунила и храм Светог Пророка Илије у Црном Лугу, где су се верници ове парохије окупили на вечерњем богослужењу. Овом приликом су пакетићи припремљени од стране Удружења Огњена Марија Ливањска обрадовали и најмлађе парохијане црнолушке парохије.