Одржана Скупштина Удружења и ливањско вече

У суботу 21. априла т.г. у сали ресторана „Книн“, Нови Боград одржана је Осма седница Скупштине Удружења Огњена Марија Ливањска. Скуп je благословиo отац Мирко Јамеџија.

Овогодишња Скупштина је поред редовоног, радног, имала и својеврсни свечарски карактер, обележавањем првог јубилеја, пет година рада Удружења. У ту сврху је за чланове Удружења и јавност, израђен и извештај о раду Удружења од оснивања до краја 2017. године.

Након усвајања Дневног реда, избора чланова радних тела и читања писма-честитике Његовог Преосвештенства Митрополита бихаћко-петровачког Господина Сергија, Скупштина је усвојила следећа акта:

– Пријем у чланство нових 6 чланова,

– Записник са Седме Скупштине,

– Одлуку о додели Плакета Удружења за изузетно ангажовање у раду Удружења за протеклих пет година рада

– Годишњи извештај о раду са финансијским извештајем за 2017. годину,

– План рада за 2018. годину и

– Одлуку о изабору чланова Управног одбора за наредни двогодишњи период.

У конструктивној атмосфери разговарало се о новим активностима које би могле допринети бољем положају ливањских Срба, активнијем укључењу у решавање питања од интереса за живот српске заједнице, као и омасовљавању чланства Удружења.

Једногласном одлуком Плакета Удружења додељена је:

  • Јовану Пјешчићу из Београда, који континуирано помаже рад Удружења учешћем у бројним пројектима
  • Ненаду Лилићу из Едмонтона, Канада, за допринос пројекту обнове цркве у Голињеву, срушене 1941. године
  • Синиши Видовићу из Бања Луке, за допринос обнови-завршетку Спомен-капеле, костурнице, у Ливну
  • Мирославу и Николи Чулићу из Илиониса, САД, за подршку пројектима даривања деце са подручја Ливна, као и даривању полиелеја за Спомен-капелу, костурницу, у Ливну.

Управни одбор Удружења убудуће ће чинити: Никола Петровић – по функцији, Председника Удружења; Милош Дамњановић; Дијана Ковачић; Синиша Јагодић, Љиљана Радић; Аљоша Вулета; Влада Маљковић; Жељко Росић и Гордана Достанић.

Досадашњим члановима УО, Драгану Гаћиновићу и Оливери Радета, који су били чланови УО од почетка рада Удружења, а иступили су из личних разлога, Скупштина се захваљују на великом ангажовању и значајном доприносу раду Удружења.

Након исцрпљеног дневног реда, чланови Удружења, њихови гости и пријатељи наставили су дружење уз краћи културно-уметнички програм у коме су учествовали: рецитатири у певачка група Правно-пословне школе – по програму вероучитељице Невене Антошин; инструментална музичка група из Сурчина; проф. др Никола Рамић; Група „Губин“, а приказан је и краћи документарни филм о млиновима ливањског поља који је снимио и припремио Миле Вујчић. Водитељ програма била је Јована Радић.

Свечана атмосфера била је прави амбијент и прилика да се Удружење захвали оцу Жељку Ђурици на шеснастогодишњем службовању у парохијама лијевањској, губинској, врбичкој и црнолушкој, као и на активном доприносу раду Удружења од његовог оснивања. У знак захвалнсти, а за сећање на службовање у Ливну оцу Жељку је уручена уметничка слика, уље на платну са мотивом Ливна.

Уз крајишку ојкачу дружење је потрајало до поноћи.