Прослављена Велика Госпојина, слава храма у Ливну

Ливно је град са малим бројем српског становништва, али ипак сваке недјеље и празника чују се звона са наше православне цркве. Позивају људе да дођу и помоле се Богу у храму Успења Пресвете Богородице.

У уторак 28.8.2018. посебно су били свечани звуци тих наших звона, обиљежавали су славу цркве и дан посвећен Успењу Пресвете Богородице – Великој Госпојини. Када сам видио да у цркву долазе и мени непознати људи да увеличају овај наш празник био сам пресретан. Данас сам црквени кум и домаћин.

Мој посебан дан уз оца Предрага Црепуљу, нашег ливањског пароха, увеличали су својим присуством игуман Серафим из манастира Кацапун у епархији Врањској, протојереј-ставрофор Жељко Ђурица, бивши парох лијевањски, и јереј Немања Бошковић, парох Бечменски и наше горе лист.

А шта да вам кажем, која радост кад сам видио мог вјероучитеља Жељка Ђурицу, који је дошао чак из Брчког да буде уз мене и наше парохијане. Служећи у ливањској парохији 15 година, он ме је крстио, научио да будем човијек који ће да воли Бога и поштује све људе добре воље. Показао ми је вриједност вјере, цркве и живота у вјери. На том сам му бескрајно захвалан.

Служба је прошла свечано и лијепо. Након освећења колача и кољива, сви присутни су кренули из цркве на уобичајено дружење и ручак, како се одувијек приређује на нашим просторима. Неки од присутних људи свратили су у Костурницу, да се помоле и поклоне нашим жртвама страдалим у Другом свјетском рату.

Тако је прошао дан који ћу заувијек памтити, за мене посебан, за друге, надам се лијеп и угодан. Боже дај нам да се увијек овако састајемо и дружимо, и ако је икако могуће још у већем броју.

Давид Ковачић, црквени кум и домаћин,

о Великој Госпојини 2018. године.