У Скупштини Србије одржан састанак о положају Срба у Федерацији БиХ

У понедељак 5. новембра 2018. године, у Народној Скупштини Републике Србије одржана је седница Скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону која је била посвећена положају Срба у Федерацији БиХ. Седница је сазвана на иницијативу председника Одбора, Миодрага Линте, а присуствовало јој је око 30 људи. Међу њима су били чланови Одбора, те представници Српске Православне Цркве и више завичајних удружења. Седници је присуствовао и Њ. П. Епископ бихаћко-петровачки г. Сергије, а Удружење Огњена Марија Ливањска су представљали председник Удружења Никола Петровић, Тодор Бошковић, Владимир Маљковић и Недељко Вуковљак.

Главне теме састанка биле су проблеми Српског народа на подручју епархије бихаћко-петровачке и Федерације БиХ, са посебним нагласком на тешком економском положају, исељавању и тако малобројних повратника, спором обновом кућа и инфраструктуре, као и разним видовима дискриминације српског народа.

Владика Сергије изразио je задовољство што је тог дана, у својству епископа, први пут у Скупштини Србије, као и што су на састанку учествовали и представници завичајних удружења из Епархије бихаћко-петровачке. Посебно је нагласио и похвалио рад Удружења Огњена Марија Ливањска.

– Закључци су да имамо оптимизам, наду и вјеру у опстанак и одрживи развој наших простора у мојој Епархији бихаћко-петровачкој и све ћемо учинити да наш народ остане на тим просторима и да може да егзистира у будућности, закључио је Владика Сергије.

Председник Одбор, Миодраг Линта, рекао је да треба отворити један стални суштински дијалог од стране званичног Београда према званичном Сарајеву да кандидујемо проблеме српског народа у Федерацији БиХ, да се о њима разговара и да уз подршку Владе Републике Српске покушамо те проблеме решавати. Захвалио се и Удружењу Огњена Марија Ливањска на недавном позиву да посети Ливно и Ливањско поље, похваливши активан рад на терену овог Удружења.

На састанку се говорили и представници удружења, а у име Удружења Огњена Марија Ливањска окупљенима се обратио председник Удружења Никола Петровић, рекавши да поучени вишегодишњим искуством чланови Удружења ОМЛ сматрају да значајнијих помака на побољшању услова живота Срба у Федерацији БиХ неће бити уколико се у решавање проблема не укључе институције Републике Српске и Србије. Он се захвалио Миодрагу Линти на недавној пости Ливањском крају.

Закључци са састанка Одбора ће бити прослеђени институцијама Републике Србије, међу којима и Влади и Председништву.