Прослава Светог Саве у Ливну

494954719_64-sveti-savaПразник Светог Саве, српског светитеља и просветитеља, свечано је прослављен у Ливну у овој години када наша Црква слави 800 година своје аутокефалности, коју је Свети Сава утемељио, поставши њен први архиепископ.

Прослава је почела Светом Литургијом у храму Успења Пресвете Богородице, коју је служио парох лијевањски, отац Предраг Црепуља. И поред великог снега и хладног времена у цркви се окупило доста верника, како старијих тако и деце, која овај дан славе и као своју школску славу.

У Ливну од недавно при парохији функционише обновљена допунска школа српског језика и књижевности ”Јован Сундечић”. После Свете Литургије, дванаесторо деце која похађају ову школу извела су приредбу за окупљене одрасле парохијане.

У топлој, готово породичној атмосфери, деца су присутнима показала да су, и те како, свесна значаја овог празника. Приредба је код присутних гостију покренула бујицу емоција, јер је била постављена као прича у којој је малој групи полазника школе Свети Сава верно дочаран као принц из лозе Немањића, да би старија група песмом и причом приказала како се млади Растко свега одриче, те посвећује свој живот Богу и своме роду. За време приредбе, деца су показала и део материјалног богатства овог краја, који се налази у музејској поставци у оквиру парохијске сале.

Посебно емотивно је било представљање сваког ђака школе ”Јован Сундечић” окупљенима од стране њихове професорке, госпође Ане Кришто, која је указала на таленте и способности које они поседују. Многима од окупљених је ово измамило сузе. Госпођа Кришто је похвалила и успехе наше деце не само у оквиру школе ”Јован Сундечић”, већ и у граду у коме живе, истичући да су успешни спортисти, ђаци генерације, освајачи медаља, полазници музичких школа, те учесници у културним и друштвеним дешавањима у Ливну.

Видео снимци са Светосавске литургије и приредбе у Ливну

На крају, деца су са својим свештеником уздигла и пресекла славски колач који су припремили за овај празник. Нашој деци подељени су светосавски пакетићи које је Удружење Огњена Марија Ливањска припремило за све малишане из целог ливањског поља. За све окупљене приређено је послужење и окрепљење након приредбе.

Можемо рећи да су полазници школе ”Јован Сундечић” из Ливна показали да су они искрице вере и наде који својим пламеном, те Божијом вољом и промишљу, чувају нашу живу цркву у овом граду. Окупљањем на Литругији и приредбом, наставили су обичај по коме се Свети Сава увек славио посебно свечано у Ливну. Наиме, још у време Аустроугарске управе у Босни и Херцеговини Ливањски Срби, предвођени својим свештеницима и трговцима, организовали су Светосавске приредбе и свечаности које су биле врло посећене и о којима је извештавала чак и штампа у Сарајеву. Све до Другог светског рата, културно-уметнички програм и вечерња забава поводом дана Светог Саве одржавали су се у згради Српског пјевачко-тамбурашког друштва ”Сундечић”, данашњој гимназији. Након Другог светског рата, молитвени и културно-уметнички део прославе су се одвијали у самој цркви.

Вест о прослави Светог Саве у Ливну која је изашла у Вечерњим Новостима можете прочитати овде:

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0.480.html:774147-Malisani-pravili-kolacice?fbclid=IwAR37IyAslQAl5Teq4Rzj7f5wV0aYQtCoOgDcAHIlBe9cqsrxpI_1VMv4OqI