Књига Огњена Марија Ливањска представљена на скупу библиотекара

У библиотеци манастира Велика Ремета, у оквиру библиотекарског скупа „Манастири и библиотеке чувари културне баштине“, синоћ је представљена књига Буда Симоновића Огњена Марија ливањска. Представљање књиге пратио је и део изложбе „Срби Ливањског поља-тарагови кроз векове“.

Након благослова игумана манастира Велика Ремета, оца Стефана, Вера Новаковић, директор Српске читаонице у Иригу, отворила је скуп, а потом је Весна Петровић, библиотекар из Сремске Митровице, представила рад и чланове управе Удружења Огњена Марија Лиањска.

О књизи су говорили: Гордана Достанић и Милош Дамњановић, а одломак из књиге читала је Ђурђа Поповић. Испред Удружења скупу су присуствовала и председник Удружења Никола Петровић и Дијана Ковачић. Игуман Стефан се обратио присутнима речима о страдању Срба, њиховој жртви и односу потомака према том страдању.

И синоћни догађај је показао да су наши пострадали преци живи све док потомци не дозвољавају да њихова сведочења и њихова опомињућа жртва буду сахрањени у таму заборава.

Захваљујемо се игуману Стефану и домаћинима скупа библиотекарима што су нам омогућили да представимо Удружење ОМЛ и са њима поделимо сећање на наше мученике.