Засијала светиња на Ливањском пољу равном

У првој заједничкој активности Удружења Огњена Марија Ливањска и Завичајног Удружења Ливњана и Граховљана из Бачког Јарака, реализован је пројекат осветљења храма посвећеног Силаску Св. Духа на Апостоле у Врбици.

Тама и „мркли мрак“ који више од две деценије притискају села од Челебића до Бастаса – села која припадају врбичкој парохији – симболично су развејани. Некада су ова села увече деловала веома живописно. Испод звезде са неба, светла са прозора многобројних кућа настављала су ту сјајну небеску игру.

Нажалост, ова села су заобишли сви већи инфраструктурни пројекти, почевши од асфалтирања улица и сокака, водовода, уличних сијалица, јавног превоза… свега онога што живот чини нормалним. Тако данас када пролазите из правца Босанског Грахова преко ”пустопоља” у непрегледној тами можете видети још понеко „вањско“ светло које води борбу са мраком.

Треба истаћи да је рефлекторе и део каблова и електро-материјала приложио Неђо Козомара из Богдаша. Саме радове на постављању расвете извео је Синиша Баришић из Ливна. Вредност радова је износила €1.000,00. Пола ових средстава прикупило је Удружење Огњена Марија Ливањска, а другу половину Завичајно Удружење Ливњана и Граховљана. Радови су изведени у периоду од 10. до 25. октобра 2022. године. Целокупно извођење радова пратили су Мирко Вујановић и Жарко Вујановић.