Priluka

Na raskršću puteva iz Livna za Glamoč i Bosansko Grahovo, podno planine Golije, smjestilo se selo Priluka. Naziv za ovo naselje formiran je od riječi „pri“ i „luka“. Riječ luka upotrebljava se, ovdje, za označavanje mjesta uz vodu, kraj vode, pri vodi. Ranije, prije djelimične melioracije (koja je izvršena za vrijeme austrougarske uprave), u doba povodnja ovaj kutak polja je, od septembra sve do početka juna, stalno bio pod vodom koju je donosila Bistrica, te kratki tokovi Meruša i Zelenjaka. Kako je najranije naselje podignuto na nešto izdignutijem terenu kraj vode, „priluci“, otud mu i ime Priluka. Priluci pripadaju, kao dijelovi naselja, Dolac, Pesin i Vašarovine.

U jednoj pitomoj kraškoj uvali „Docu“, locirano je zaseok koje je zbog karakteristika mikropoložaja i nazvano Dolac.

Zaseok Pesin ima najružnije ime među naseljima u Livanjskom polju. Sama riječ „pesin“, iskrivljeno od peksin (tur.), označava ono, onoga koji je nečist, prljav. Naziv sela jasno govori kakva je bila okolina naselja kada je ono dobilo ime. Ovo pogrdno ime dato je po neugodnom mirisu ranijih seoskih đubrišta koja su se nalazila između kuća.

Na ruinama nekad značajnijeg ilirskog naselja i rimskog municipija nalazi se mali zaseok Vašarovine. Svega dvadesetak „dimova“ (kuća koje su se odvojile od Priluke) razbacane su kojekako, baš kao na „vašaru“. Ime ovom selu formirano je od mađarske riječi „vašar“, pazar, koja označava mjesto skupljanja ljudi radi trgovanja. U imenu sela, dakle, sačuvano je sjećanje na nekad značajnije naselje.

Priluka se prostire na lijepoj lokaciji, uz samu periferiju Prilučkog polja, ispod obronaka Golije i prevoja Korićne, te pored asfaltnog puta Livno – Grahovo i Livno – Glamoč. Dok nije izvršena regulacija tokova livanjskih rijeka, Pilučko polje je većim dijelom godine bilo pod vodom i odavalo sliku jezera. Selo se protezalo uz sam rub polja, na uzdignutom terenu i po mnogo toga podsjećalo na lučko mjesto. Priluka je u pravcu sjeverozapada od Malog Kablića udaljena oko 3 kilometra.

Povrh Vašarovina je „gradina“, gdje je nađeno mnogo ostataka iz praistorijskog i rimskog doba. Pored Vašarovina je vodio rimski put od Bosanske Gradiške, pored Banja Luke, Borove Glave, Suhače, Kablića, Ljubunčića, Lištana, Prologa i Čitluka kod Sinja za Solin (Salonu).

Tokom Drugog svetskog rata, Ustaše su u ovom selu ubile 13 Srba tokom 1941. godine, čija su tela zakopana u masovnoj grobnici u Prologu, a 1991. godine preneta u spomen kosturnicu u Livnu. Njihova imena možete naći ovde: https://omlivanjska.com/livanjski-srbi/secanje/

Prema popisu iz 1991. godine, u selu je bilo 885 stanovnika, od čega 9 srpske nacionalnosti, 871 hrvatske nacionalnosti i 5 „ostalih“.

Pored glavnog puta Livno-Bosansko Grahovo postoji vrlo staro groblje, o kome više možete saznati ovde: https://omlivanjska.com/2013/09/13/groblje-u-priluci/

RODOVI

U Priluci su živele sledeće srpske porodice:

ERCEG – preci (poreklom iz Hercegovine) su im se doselili iz Donjih Rujana i slave Svetog Nikolu.

LJUBOJA –

MIHAJLO –

——————————————

Izvor: http://www.lijevno.com; za popis 1991. godine Wikipedija.

1 thought on “Priluka

  1. Повратни пинг: Groblje u Priluci | Udruženje Ognjena Marija Livanjska

Затворено за коментаре.