Епископ Атанасије у Ливну!

(на страници Епархије Бихаћко-Петровачке можете послушати и беседу владике Атанасија: http://www.eparhijabihackopetrovacka.org/index.php?option=com_content&view=article&id=1424:2013-11-10-18-39-07&catid=43:2009-07-22-12-41-52)

У  двадесету недељу по Духовима 10. новембра 2013. године у храму  Успења  Пресвете Богородице Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Господин Атанасије посјетио је Ливно и служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслужење свештеника и молитвено учешће вјерног народа  Ливна.
Из Босанског Петровца Епископ Атанасије је дошао у Ливно путем преко Босанског Грахова и кроз Ливањско поље.  Пролазећи кроз чувено Ливањско поље примјећује се, на жалост, велики контраст, гдје са једне стране имамо љепоту творевине Божије видљиву у природи, планима, брдима и огромним пољима, а са друге стране имамо ружне остатке дјела руку човјечијих, оних који би требало да уљепшавају творевину Божију, бројне куће девастиране и без  кровова и још бројније њиве неоране и ливаде некошене, које вапију за својим домаћинима.

Ријеч је о српским селима Пеуљама, Црном Лугу, Пржинама и Челебићу која се простиру са једне и друге стране пута Босанско Грахово – Ливно. Поред ових села у Ливањском пољу налазе се још и села Грковци, Нуглашице, Бастаси, Богдаши, Врбица, Бојмунти, Радановци, Казанци, Сајковић, Губин, Прово и Чапразлије. Како свједочи парох ливањски и администартор парохија врбичке и губинске, Високопречасни протојереј-ставрофор Жељко Ђурица, у домаћинствима поменутих села углавном живе људи старије животне доби.
У току Свете Архијерејске Литургије Епископ Атанасије је рукоположио у чин ипођакона и ђакона Јована Бањца, чтеца из Босанског Петровца.
У Својој бесједи на крају Литургије Епископ  је истакао значај здраве вјере, правог слављења и поштовања Бога, који православне хришћане доводе до Васкрсења, па у ма каквом материјалном стању, или окружењу, слободи и правима живили.
По светој Литургији Епископ Атанасије служио је помен у  Спомен костурници – капели Србима, Мученицима Ливањским, страдалим у Другом светском рату и чије мошти након вађења из јама и гудура земаљских од деведесетих година почивају у костурници.  Њих има преко 1200, а двапут су пострадали, 1941. И 1992. Године када су им мошти миниране у Спомен капели.
За трпезом љубави уготовљеном у  парохијском дому поред интересантних прича вјерника, чула се и пјесма. Како нам једна бака, од многобројних бака ливањских, рече, „Владико ово нама овде треба ! Чини ми се да би све болести престале када би чешће слушали ове пјесме. Зато нам чешће долазите!“
Црква је заиста темељ опстанка и једини извор радости преосталим Србима Ливна.
После трпезе љубави Епископ Атанасије у пратњи свештеника посјетио је Кулу Старца Вујадина изнад Ливна. Кула Старог Вујадина потврђује само познату чињеницу да човјек чини простор и вријеме познатим и очувава од историјског заборава. У кули је старац Вујадин исповједио вјеру у јунаштво и још једном потврдио и посвједочио народну пословицу „ У муци се познају јунаци“!