Преносимо: У Крипти храма Христовог васкрсења у Подгорици представљена књига „Огњена Марија Ливанска“ Буда Симоновића

22. март 2014.

Током представљања књиге „Огњена Марија Ливанска“ публицисте Буда Симоновића у Крипти храма Христовог васкрсења, бол и туга су готово били опипљиви. Свједочанства о стравичном страдању Срба у Босни од стране усташа у Другом свјетском рату пробудила су емоције код великог броја посјетилаца. Књига је базирана на причама спашених, који су неким чудом успјели преживјети бацање у јаму дубоку више од 40 метара.

– Постоје књиге пред којима се људкси род постиди, које нас позивају на покајање. Да Будо Симоновић ништа није написао осим ове књиге, било би то довољно да остане записан као човјек који је достигао врхунац у истраживачком новинарству. Будо као да је био позван да напише ову књигу. Он је буквално сишао до пакла кроз јаме и гледао је својим очима оно што ни у „Божанственој комедији“ није описано. Ово су исповијести свједока којима је Будо дао ријеч – рекао је књижевник Радомир Уљаревић.

Аутор је казао како је у јуну 1990. године дошао у Ливно, мјесто на којем се десио злочин неописивих размјера.

-У једном тренутку сам кроз разговор са Станом Црногорац сазнао да има укупно 14 преживјелих из јаме, међу којима су многи изгубили своје најближе. Неки су страдали тако што су их убиле усташе, док су неки живот оставили у јами у коју су их гурнули комшије и пријатељи Хрвати. Мени је невјероватно да су неки успјели да преживе пад у тако дубоку јаму и да током мјесец буду без хране и воде. Слике преживјелих показују исушене људе, кожу која виси са костију. Већина њих је имала само око 30 килограма. Сви ти људи који су преживјели нису у наставку својих живота трчали за осветом, а многи су знали људе који су их бацали у јаму. Ни зла ни клетви није било у њима. Они су се злочинцима осветили тако што су наставили са животом упркос неизбрисивом и болном сјећању на велику трагедију – казао је Симоновић.

Посјетиоцима се обратио и митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

-Ова књига ме подсјећа на књиге које су оставили први хришћански мученици. Књига је свједочанство о злом времену и сукобу Бога и сатане, о сатанском злу, људској патњи и доброти. Настрашније од свега је да се то што се догодило на почетку Другог свјетског рата поновило на истом мјесту деведесетих година – закључио је митрополит Амфилохије.

Књигу „Огњена Марија Ливанска“ објавила је „Светигора“ а у нашим новинама су читаоци могли да читају бројне Симоновићеве приче о стравичним страдањима.

Д. Ђ.

Извор: Дан