Откривена биста Гаврила Принципа у Товаришеву

У Товаришеву код Бачке Паланке је 21. априла 2014. године у организацији Месне заједнице Товаришево и подружнице Удружења Огњена Марија Ливањска из Товаришева и Обровца откривена биста Гаврила Принципа и спомен-плоча са именима 50 Солунских добровољаца из овог села. На овај начин су мештани Товаришева дали свој допринос обележавању стогодишњице Сарајевског атентата и почетка Првог светског рата.

 

Међутим, овај чин је био много више од простог обележавања једне годишњице. Сећајући се Гаврила Принципа и његовог слободарског чина 1914. године, мештани Товаришева су дали свој допринос ширењу слободарског духа данас. Истовремено, у тренутку када један део историчара у свету покушава да окарактерише Сарајевски атентат као терористички чин, из Товаришева и Србије је још једном јасно послатапорука како српски народ, у овом случају и Принципови земљаци, доживљава тај догађај!

 

Академик Матија Бећковић и редитељ Емир Кустурица дали су свој допринос овом догађају. Откривајући спомен-плочу добровољцима из Товаришева, Матија Бећковић је подсетио на староседеоце из тог Бачког места, који су у Сарајеву на школовању били симпатизери и чланови организације ”Млада Босна”. Обраћајући се присутнима, Бећковић је истакао да Принципов пуцањ пре једног века није променио само његов живот, већ и живот сваког Србина у Аустроугарској и подсетио на огромне жртве које је у Великом рату претрпео српски народ. Емир Кустурица је рекао да није било Гаврила Принципа, не би било ни модерне српске државе и подсетио на прекинуте везе Принципа и свог родног Сарајева. Прослављени режисер је напоменуо да је рођен у непосредној близини моста Гаврила Принципа, који се сада другачије зове.

 

Испред Удружења Огњена Марија Ливањска окупљенима се обратила Оливера Радета, члан Управног одбора Удружења. У свом говору, истакла је важност неговања својих корена и нагласила да они који заборављају себе бивају забораљени и од других. Поздравила је становнике МЗ Товаришево који су својим делом показали да неће заборавити Гаврила Принципа и све хероје Младе Босне који ће живети и кроз генерације које долазе. Овом приликом је уручена и копија књиге Буда Симоновића Огњена Марија ливањска г. Бећковићу и г. Кустурици, као и представнику Руске амбасаде.

 

Цео скуп је пратио богат културно-уметнички програм, уз извођење песама ”Свилен конац”, ”Тамо далеко”, ”Пуче пушка”, као и чувене песме великог босанског певача Сафета Исовића ”Гаврило Принцип”.

 

Подсетимо се и то да одређени број мештана Товаришева потиче из колоне колонизованих Граховљана давне 1946. године.