Дани сећања на ливањске мученике – парастоси у Београду, Бања Луци, Ливну и Челебићу

У данима око св. великомученице Марине – Огњене Марије потомци православних Срба из Ливна и Ливањског поља пострадалих током 1941. године од усташа, окупили су се и ове године у сећању на своје претке. Где год се налазили, у завичају или расејању, међусобно су били повезани заједничком молитвом, кроз коју су зборили са својим мученички пострадалим прецима. На овај начин, ова наша заједница испуњава своју дужност према невино пострадалим прецима, истрајавајући у жељи да се њихово постојање и страдање не препусти забораву.

Дани сећања су почели у недељу 27. јула у Београду, парастосом у Цркви св. Марка који је организовало Удружење Огњена Марија Ливањска. Пред око 80-ак окупљених бивших становника Ливна и Ливањског поља и њихових потомака, парастос је служио бивши парох ливањски, отац Мирко Јамеџија. У свом обраћању окупљенима, отац Мирко је нагласио важност заједничког окупљања и сећања, кроз које молитвено зборимо са страдалима. Након парастоса, окупљени су се задржали да поразговорају у парохијском дому овог храма, где су прикупили и скроман прилог за свог свештеника у Ливну.

 

У уторак 29. јула, бањалучка подружница Удружења Огњена Марија Ливањска организовала је парастос страдалима у Бања Луци. У Цркви св. Јована Богослова на Лаушу, парастос је пред 40-ак окупљених потомака служио протојереј Александар Рељић, парох граховски. Окупљени су се након парастоса задржали у разговору и дружењу.

 

На сам дан посвећен св. великомученици Марини – Огњеној Марији, 30. јул, Света Литургија и парастос жртвама служени су у Ливну, у капели и спомен-костурници посвећеној овој великомученици, која се налази у порти ливањске цркве. Свету Литургију су служили протојереј-ставрофор Жељко Ђурица, парох лијевањски, и протонамесник Слободан Кљајић, парох гламочки. Поред 40-ак окупљених верника, Светој Литургији и парастосу су присуствовали и г. Горан Мутабџија, министар просвете и културе Републике Српске, и г. Душан Басташић, председник удружења ”Јадовно 1941”.

 

Парастос на спомен-гробљу на Барјаку у Челебићу биће служен 3. августа.

 

У прилогу овом тексту преносимо вести и саопштења других институција и медија поводом ових парастоса.

 

——————————————————————————————–

ИЗ УДРУЖЕЊА ”ЈАДОВНО 1941”

СЛУЖЕН ПОМЕН СТРАДАЛИМ ЛИВАЊСКИМ СРБИМА

http://www.jadovno.com/livanjsko-polje/articles/sluzen-pomen-stradalim-livanjskim-srbima.html#.U9pHoEgrd76

ЛИВНО, 30. ЈУЛА /СРНА/ – У капели Свете великомученице Марине – Огњене Марије у Ливну данас је служена литургија и парастос за више од 1.600 Срба убијених у Другом свјетском рату.
Парастосу су присуствовали потомци жртава, представници Удружења „Огњена Марија Ливањска“ из Београда, министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија, те предсједник Удружења „Јадовно 1941.“ Душан Басташић.

Мутабџија је рекао да представници Владе Републике Српске присуствују комеморацијама страдалим Србима, гдје год се оне одржавају, те да има обавезу да гаји културу сјећања.

„Сматрамо да је то једно цивилизацијско достигнуће и на тај начин превазилазимо и тешкоће овог тренутка“, рекао је Мутабџија Срни.

Он истиче да присуство чак и малог броја људи указује да се не губе сјећања на невино побијене Србе ливањскога краја

Предсједник Удружења „Јадовно 1941.“ Душан Басташић рекао је да су Срби у Ливањском пољу, Ливну, те селима Челебићи, Доњи Рујани и Врбица убијани бацањем у крашке јаме, од којих су Бикуша и Равни долац „прогутале“ највише жртава.

„У вријеме док је комплекс логора Госпић-Јадовно-Паг радио пуном снагом, на многим другим подручјима Независне Државе Хрватске страдавали су православни Срби, па тако и у Ливањском пољу и то на исти начин као и на Велебиту, бацањем у јаме“, рекао је Басташић.

Он је додао да је из јаме Равни долац након шест недјеља и три дана спашено 13 жена и један мушкарац.

 

Литургија је служена у крипти капеле Свете великомученице Марине – Огњене Марије, у којој се налазе мошти невиних српских страдалника.

Усташе су крајем јула 1941. године на најсвирепији начин умориле више од 1.600 Срба са ширег подручја Ливањског поља.

Највећа стратишта су Пролог, Камешница, Тушница, Борова глава, Копривница, Крузи, Трновац, школа у Челебићу, као и јаме Самогред, Равни долац, Бикуша, Сухача.

——————————————————————————————–

ИЗ МИНИСТАРСТВА ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Чувати сјећање на страдале Србе 

30.7.2014

http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mpk/media/vijesti/Pages/Cuvati_sjecanje_na_stradale_Srbe.aspx

Министар просвјете и културе Горан Мутабџија присуствовао је помену страдалим Србима у Другом свјетском рату, у капели Свете великомученице Марине – Огњене Марије у Ливну.

„Присуством комеморацијама страдалим Србима гајимо културу сјећања према настрадалима. Сматрамо да је то једно цивилизацијаско достигнуће и начин да превазиђемо тешкоће овог тренутка. Присуство парастосу, иако малог броја Срба, указује да се не губи сјећање на невино побијене Србе ливањског краја“ рекао је министар Мутабџија.

На подручју Ливна и Ливањског поља крајем 1941. године убијено је преко 1.600 Срба, мушкараца, жена и дјеце.

Комеморативном скупу су присуствовали и представници Удружења „Огњена Марија Ливањска“ из Београда, предсједник Удружења „Јадовно 1941“ Душан Басташић, те потомци жртава.

——————————————————————————————–

СРНА

Помен за страдале Србе у Ливну 1941. године

Извор: СРНА

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest/pomen-za-stradale-srbe-u-livnu-1941-godine-117601

У Цркви Светог Марка у Београду данас је служен помен за више од 1.600 Срба из Ливна које су звјерски убиле усташе у масовном покољу крајем јула 1941. године

Парох Мирко Јамеџија је, обраћајући се расељеним Ливањцима и рођацима жртава, истакао да је данашњи помен духовни састанак са свима који су од усташке руке страдали у ливањском крају од 1941. до 1945. и од 1992. до 1995. године.

„Размишљајући о њиховој жртви и њиховом страдању, свјесни смо њихове опомене и питања да ли смо достојни њихове жртве и шта чинимо да се српском народу никад више не догоди оно што се њима догодило“, рекао је парох Јамеџија.

Милош Дамњановић из Управног одбора Удружења „Огњена Марија Ливањска“, које је организовало помен, оцијенио је да је изузетно важно очувати свјежим сјећање на жртве.

„Док се год њих сећамо, злочинци неће бити 100 одсто успешни у ономе што су замислили… Ти људе су убиле усташе углавном у јулу 1941. године само зато што су били Срби православне вјере“, рекао је Дамњановић Срни.

Дамњановић је напоменуо да је ријеч о масовном покољу, у којем су прво убијани интелектуалци и водећи људи у српској заједници, а послије се проширио на обичан народ.

Он је подсјетио да су злочини престали тек када су дошли Италијани и зауставили их, а поједини Срби спасли су се захваљујући устанку у једном броју села Ливањског поља близу Грахова.

Више од 1.600 Срба, мушкараца, жена, дјеце с подручја Ливна и Ливањског поља усташе су звјерски убиле или живе бациле у јаме, на укупно 18 познатих стратишта крајем јула 1941. године.

Највећа стратишта била су Пролог, Камешница, Тушница, Борова глава, Копривница, Крузи, Трновац, школа у Челебићу, као и јаме Самогред, Бикуша, Сухача и Равни долац.

Помени пострадалим Србима из Ливна биће служени и у Бањалуци, у уторак, 29. јула, у Храму Светог Јована Богослова, као и у Ливну, 30. јула, у православној Цркви Успења Пресвете Богородице и капели Спомен-костурнице.