Позив на састанак свих некадашњих становника Рујана и њихових потомака

Удружење Огњена Марија Ливањска позива све некадашње становнике села Рујани, суседних Чапразлија и Прова, као и њихових потомака, на састанак поводом почетка акције прикупљања средстава за обнову православне цркве Покрова Пресвете Богородице у Рујанима. Састанак ће се одржати у суботу 9. августа са почетком у 18 часова, у црквеној сали цркве св. Петке у Сурчину. На састанку ће сви присутни бити информисани о планираним радовима, могућностима за одржавање сеоског гробља, као и свим осталим релевантним темама везаним за ова села.

Молимо све оне који буду прочитали ову вест да информацију проследе другима!

У прилогу можете погледати пројекат везан за обнову цркве.

————————————————————————————————

Пројекат обнове цркве Покрова Пресвете Богородице у Рујанима крај Ливна

 

1. О цркви Покрова Пресвете Богородице у Рујанима

Српска православна црква у селу Рујани крај Ливна посвећена је Покрову Пресвете Богородице. Тачна година изградње и освећења цркве није позната. Оно што јесте познато је да је идеја, али и молба попу Ристи Ћатићу, тада пароху Губинском, да помогне и одобри градњу ове цркве потекла давних двадесетих година прошлог века од православних Срба из Рујана Горњих и Доњих и суседних Лиштана и Чапразлија. Сем жеље и иницијативе, верници из ових села су у подизање ове цркве уложили и рад и средства. На основу доступних података, сматра се да је црква саграђена у другој половини двадесетих година прошлог века.

Данашњи изглед цркве у Рујанима

Једва нешто више од једне деценије након што је изграђена, ова црква је доживела своје прво страдање. Током 1941. године, Усташе су запалиле и уништиле овај храм. Велико страдање су доживели и њени верници, православни Срби Доњих и Горњих Рујана, Чапразлија и Лиштана.

Своју прву обнову ова црква доживела је 1972. године, захваљујући напорима малобројних Рујанских Срба и тадашњег Ливањског свештеника, оца Мирка Јамеџије, а упркос активном противљењу тадашњих комунистичких власти. Међутим, страдање ове цркве се поновило 1992. године, током грађанског рата, када је поново запаљена.

Црква након оштећења у задњем рату

Иако у овим селима данас махом само гробови сведоче о присуству Срба, ова села ипак нису заборављена од својих некадашњих становника и њихових потомака. Захваљујући овој чињеници и напорима данашњег пароха Ливањског, оца Жељка Ђурице, од 2008. године у току је друга обнова у краткој историји ове цркве.

 2. Пројекат обнове цркве

Циљ овог пројекта је да дефинише све радове потребно за обнову цркве.

2.1 Досадашњи радови

Обнова цркве започета је 2008. године, када је на цркви постављен нови кров и крст, замењени прозори и враћена врата. Током 2011. године, бакром је прекривена и полукружна олтарска апсида. Због недостатка средстава, са радовима се овде и стало.

2.2 Радови предвиђени овим пројектом

2.2.1 Дренажа

На цркви нема олука а киша која пада се слива право у зидове цркве јер нема где да отиче, док на делу терена око цркве земља има такав пад да се вода додатно слива ка цркви. У кишним периодима, зидови цркве су влажни и у висини до пола метра. Да би се проблем решио, потребно је урадити дренажу око целе цркве у дужини од око 40 метара.

Процењена вредност радова: око €750,00 (1.467,00КМ)

2.2.2 Замена каменог рама око улазних врата

Тренутни рам врата чине три камене греде које су попуцале због зуба времена. Последица овог је слегање и пуцање зида цркве изнад улазних врата. Потребно је заменити ове камене греде бетонским или каменим.

Процењена вредност радова: око €450,00 (880,00КМ)

2.2.3 Уградња сајле за стезање зидова

Захваљујући ратним дејствима, стабилност једног зида је поремећена, па је потребно да се угради једна сајла која би стегла зидове.

Процењена вредност радова: око €150,00 (293,00КМ)

2.2.4 Малтерисање унутрашњих зидова

Због паљења током задњег рата, малтер са унутрашњих зидова цркве је у највећем делу отпао, а тамо где није потребно је уклонити га, након чега би се унутрашњи зидови цркве и иконостас поново могли малтерисати. Укупна површина за малтерисање је око 150 м2 (зидови око 120м2 а иконостас око 30м2).

 

Процењена вредност радова: око €1.530,00 (2.992,00КМ)

 

2.2.5 Керамичарски радови

Због оштећења на постојећем поду, потребна је израда новог пода, а као најприкладније решење се предлаже постављање керамичких плоча. Укупна површина пода је око 60м2.

Процењена вредност радова: око €1365,00 (материјал – €647; израда естрижа – €350,00; мајсторски радови – око €368,00); (2.670,00КМ)

2.2.6 Кровна ламперија

Испод кровне површине, потрбно је уградити неку врсту плафона, као најприкладније решење се предлаже постављање кровне ламперије. Укупна површина је 60м2.

Процењена вредност радова: око €900,00 (1.760,00КМ)

2.2.7 Звоно

Потребно би било набавити мање звоно за цркву од око 35кг.

Процењена вредност: око €420,00 (821,00КМ)

3. Финансирање пројекта

За извођење наведених радова неопходно је обезбедити око €5.565,00 (10.884,00 КМ). Парохија Лијевањска ће од општине Ливно тражити €1.022,00 (2.000,00 КМ) на основу општинске одлуке о финансирању изградње гробљанских капела. Преостала средства ће обезбедити некадашњи становници ових села и њихови потомци.