Парастос страдалим Челебићанима на спомен-гробљу на Барјаку

У недељу 3. августа на спомен-гробљу на Барјаку у Челебићу служен је парастос за мештане овог и околних српских села пострадалих од усташа у данима око Огњене Марије 1941. године. Пред 35 окупљених људи, махом бивших становника Челебића и околних села, потомака оних који су пре 73 године побијени у овом селу, помен жртвама је служио парох Лијевањски о. Жељко Ђурица. Ово је тек други парастос служен на овом светом месту, где ће се и убудуће, по жељи потомака, служити сваког 3. августа.

Ради подсећања, у Челебићу су крајем јула 1941. године усташе побиле преко 400 српских мештана овог села, као и мањи број из околних села. Током тих злих дана, око 150 мештана, у главном мушкараца, одведено је и бачено у јаму Бикушу, где њихове кости и данас почивају. Ипак, највећи број мештана села Челебића, махом жена, деце и стараца побијен је у сеоској школи, а њихова тела покопана на месту данашњег спомен-гробља на Барјаку.

Овај дан је увеличало и постављање плоче са именима страдалих на споменик. Стара плоча је уништена у грађанском рату 1992-1995, када је и споменик оштећен. Постављањем копије старе плоче, приближило се крају обнове овог споменика. У плану је и постављање списка на коме би била имена свих страдалих.

У оквиру радова на обнови споменика, постављена је и нова капија, а зидови премазани заштитним премазом.