Освећење цркве у Врбици код Ливна

Празник Свете Марије Магдалине, када се по обичају окупљају мјештани Врбице и околних села у општини Ливно је ове године био посебно радостан за све окупљене. Током Свете Архијерејске Литургије, коју је служио Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије, освећена је обновљена, у рату страдала, црква Силаска Светог Духа на Апостоле. Црква у Врбици је саграђена између два свјетска рата на темељима порушене дрвене цркве, саграђене од брвана. Према подацима које је прикупио Јован М. Бабић, освећење цркве обавио је 28.08.1929. године, Митрополит дабробосански Петар (Зимоњић). Поред ње се налази и парохијски дом из 1915. године, који је такође страдао у задњем рату и обновљен.

Овом приликом се у цркви окупило преко 200 данашњих и некадашњих становника Врбичке парохије. Иако расејани широм Босне и Херцеговине као и Србије, вратили су се на овај дан са својим породицама да присуствују овом великом догађају. Са Његовим Преосвештенством су саслуживали бивши парох лијевањски и врбички, о. Мирко Јамеџија, о. Венјамин Ковачић, парох граховски о. Александар Рељић, парох дрварски о. Зоран Миловац, парох веселињски о. Срђан Белензада, ђакон Никола Перковић. Кум цркве је овом приликом био професор др. Бранко Докић из Врбице са супругом Зорком. У својој бесједи, Његово Преосвештенство је, спомињући свету Марију Магдалину као примјер, говорио о улози жена у животу цркве, на крају честитајући окупљенима овај радостан дан. На крају Свете Архијерејске Литургије уручене су архијерејске грамате и захвалнице заслужнима за обнову ове светиње. Овом приликом треба нагласити да су већим дијелом црква и парохијски дом обновљени трудом и залагањем Госпође Марије Лежер из Канаде, а у спомен њеног племенитог мужа Марка Лежера, који је као официр СФОР-а боравио на овом простору а погинуо у Авганистану.

Након богослужења, уприличена је трпеза љубави у порти цркве за све окупљене, коју су, као овогодишњи домаћини, припремили мјештани села Челебића, окупљени око Удружења Огњена Марија Ливањска, уз финансијску подршку кума проф. др. Бранка Докића. Значајан допринос целокупној организацији овог дана дало је и Удружење Огњена Марија Ливањска.

Обраћајући се окупљенима, професор Докић је истакао да кумство схвата као велику част, а посебно нагласио своју спремност и вољу да се бори за обнову овог краја, његовог завичаја, куцајући на врата државних институција у општини Ливно као и на државном нивоу.

На крају, можемо са задовољством истаћи и да се, захваљујући ангажовању кума, селима врбичке парохије опет с цркве може чути звук старог звона које је било украдено па пронађено!