Владика Атанасије служио у Рујанима

Поводом славе Цркве Покрова Пресвете Богородице у Рујанима, у суботу 11. октобра свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије уз саслужење епархијског свештенства и надлежног пароха ливањског и губинског оца Жељка Ђурице.

У селу Рујани данас нема православних верника. Малобројни Срби који су преживели страдања Другог светског рата су се углавном иселили током 1970-их година, а задња српска породица је избегла 1991. године. Међутим, потомци окупљени око Удружења Огњена Марија Ливањска обнављају своју цркву и сабирају се у њој једном годишње поводом црквене славе. Ово је  такође  прилика да се молитвено сетимо наших упокојених сродника, пријатеља и комшија који су некад живели овде а од којих је већина мученички страдала.

Додатни мотив за ово окупљање су били и радови на обнови ове цркве и гробља које се налази око ње, а који су покренути овог лета. Користимо ову прилику да се захвалимо свима који су допринели обнови ове цркве, како православнима тако и католицима. Ово је већ друга обнова у току кратког, али бурног, живота ове цркве саграђене између два светска рата. Прва обнова, проузрокована оштећењима која је црквa доживела 1941. године, је извршена 1970. године. Црква је спаљена током последњег рата 1992. године. Током 2008. године обновљени су олтар и кров, а овог лета су изведени радови на обнови њене унутрашњости. Током 2015. године, планирана је обнова зида око црквене порте и гробља, као и оштећених споменика.

Осим надлежног пароха оца Жељка, посебан труд и напор у организацији ове прославе уложили су  чланови Удружења Огњена Марија Ливањска из Београда, а овом приликом се захваљујемо и господину Душану Басташић, предсједнику Удружења Јадовно 1941, на његовом присуству и подршци.

Након свете Литургије и резања славског колача верни народ је кренуо заједно са својим архијерејем и свештеницима пут Губина, гдје је уприличена славска трпеза испред парохијског дома. Пролазећи кроз Чапразлије, владика се кратко задржао на месту порушеног спомен-гробља Чапразлинчанима побијеним 1941. године. Епископ Атанасије обишао је цркву у Губину где га је отац Жељко упознао са тренутним радовима и припремама за освећење ове Цркве, које се планира, ако Бог да, за идућу годину. Пре доласка у Рујане, епископ Атанасије је обишао и Спомен-гробље на Барјаку, чија се обнова приводи крају.

Окупљени народ у Губину је захвалио епископу на његовој посети, коме је ово прва посјета а такође и прва архијерејска служба након последњег рата у овој цркви и парохији, изразивши жељу да их ускоро поново посети. Епископ Атанасије  је честитао окупљеним на истрајности у православној вјери и љубави према своме завичају и захвалио на обнављању цркве.