Пети састанак Одбора села Челебић

На Митровдан, у суботу 8. новембра, пети пут ове године одржан је састанак одбора села Челебић у просторијама МЗ Нови Сурчин. Главна тема састанка је била трећа и завршна фаза обнове Спомен-гробља на Барјаку и могућности за њену реализацју.

Трећа фаза би обухватила следеће:

– постављање плоче са списком свих страдалих;

– бетонирање стаза око гробља;

– фуговање или малтерисање ограде гробља.

Душко Шуњка, који се на претходном састанку прихватио захтевног посла координације радова треће фазе обнове Спомен-гробља, упознао је присутне са планом реализације радова, као и реалним могућностима за њено извођење у току 2015. године. Закључено је да ове радове треба уврстити у планиране активности Одбора и Удружења ОМЛ за 2015. годину, као и да њихова реализација зависи од активности Челебићана, а нарочито укључивања оних који до сада нису учествовали ни прилогом, ни личним радом на обнови Спомен-гробља.

Овом приликом се још једном моле сви они који из било ког разлога нису помогли досадашњи рад на обнови Спомен-гробља да то учине на начин који њима највише одговара, те на тај начин обезбеде себи и својим потомцима мирну савест и достојно сећање на жртве. Имена оних који обнављају Спомен-гробље ће заувек остати уписана у историји српског православног становништва Ливањског поља. Свака уплата на рачун удружења са позивом 3006 се евидентира као наменска и на располагању је само селу Челебић за утврђену намену.

Поред главне теме, на састанку је расправљано и договорено и следеће:

– да се сваке последње суботе у месецу (почевши од овог месеца), у просторијама МЗ Нови Сурчин у периоду од 17-20 сати одржавају неформална  дружења и разговори становника села Челебић;

– одређени су кординатори за прављење базе података становника села Челебић и њихових потомака, а то су Раде Црногорац и Никола Петровић.

Помозите нам у прављењу базе података

У Челебићу је некада живело 45 српских породица. Доставите нам имена, годину рођења, годину смрти и место сахране ваших предака, имена потомака и њихове адресе становања, бројеве телефона… Сваки податак је добродошао у заједничком циљу спречавања нестанка села Челебић, јер ако ми то не урадимо сада, тешко да ће то ико више урадити.