Одржана скупштина подружнице Бања Лука

У суботу 28. марта 2015. са почетком у 18 часова, у пуној сали парохијског дома српске православне цркве Светог Јована Богослова, на бањалучком Лаушу, одржан је састанак скупштине Подружнице Бања Лука, Удружења Огњена Марија Ливањска.

Поред бројних чланова Удружења који припадају Подружници Бања Лука и чланова одбора ове Подружнице, састанку су присуствовали: парох лијевањски, отац Жаљко Ђурица, који је благословио скуп; отац Мирко Јамеџија некадашњи парох лијевањски; председник Удружења Никола Петровић, као и чланови УО Удружења (Дијана Ковачић, Аљоша Вулета, Милош Дамњановић и Гордана Достанић).

Током двочасовног састанка којим је председавала Дијана Ковачић, уз Александра Радету и Ранка Ждеро, чланове радног председништва, разговарало се о свим појединачним активностима из Извештаја о раду Удружења за претходну, као и планираним задацима за ову годину. Том приликом је констатовано да су видљиви резултати рада Удружења нарочито на црквама на подручију Ливањског поља, као и да су планом обухваћене све значајније активности којима се исказује брига за очување културне, верске, сакралне и етнолошке баштине Срба Ливањског поља, негују сећање на жртве, али и успостављају и одржавају ближе везе избеглих и расељених Срба са нашим народом који и даље живи у Ливну и широм Ливањског поља.

На састанку је изабран нови одбор Подружнице Бања Лука, који ће у наредном периоду чинити: Ранко Радета, Јовица Буловић, др Никола Лаганин, Весна Катић-Козић, Младен Ждеро, Ранко Ждеро, Ранко Пажин, Бранко Лаганин, Милован Лаганин и Бошко Бошковић. На првој седници новоизабрани чланови одбора Подружнице изабраће председника и заменика председника одбора.

Такође, истакнута је потреба проналажења ефикасног начина утицаја на покретање поступака од стране надлежних органа за истраживање починилаца кривичних дела над цивилним српским становништвом током грађанског рата у БиХ 1992-95, на основу којих би осумњичени починиоци били процесуирани.