Васкрс у Ливну и Доњем ливањском пољу

Празник над празницима, Васкрсење Христово, свечано је дочекан и прослављен у парохији лијевањској као и у  парохијама Доњег ливањског поља.

Припреме за дочек Васкрса, почеле су Васкршњим постом и заједничким службама свештеника из ливањско-гламочког намјесништва. Тим поводом служене су литургија Пређеосвећених Дарова у Гламочу, манастиру Веселиње, Медној, Ливну и Бараћима.  У петак четврте недеље поста, парохију лијевањску је посјето и Епископ бихаћко-патровачки Атанасије узевши учешћа у молитвеном сабрању и духовно окријепивши својим присуством и поуком присутни народ.

На светим литургијама у суботу Теодорову и на Велику суботу, окупио се вјерни народ парохије губинске у својој цркви у Губину, гдје је приступио светим Тајнама Исповијести и Причешћа.

Служењем свете Литургије у Ливну, те служењем  бденија и читањем дванаест страсних јеванђеља у цркви Светог пророка Илије у Црном Лугу на Велики Четвртак,  као и вечерњег богослужења на Велки Патак у Ливну, вјерници су се окупљени на богослужењима присјетили догађаја из живота Господа  нашег Исуса Христа.

Саосјећање и састрадавање са распетим Господом, замијенила је васкршња радост. Служећи Васкршњу литургију у Ливну, надлежни парох је осветио васкршња јаја и најмлађима подијелио поклоне које је за ову прилику припремило Удружење Огњена Марија Ливањска.

У данима након Васкрса, поклони које је ово Удружење припремило су подељени и српској деци у селима Малован и Равно у суседној општини Купрес, уз благослов надлежног свештеника.

Ми хришћани по томе и јесмо хришћани, што верујемо у живот без обзира гдје и како живјели.  Без обзира кроз какве невоље пролазили, ми верујемо у Христа Господа, распетог и васкрслог, који је побиједио гријех и смрт. Самим тим, вјерујемо и у опште васкрсење свих људи и у вечни живот свих створења.

Зато, славећи Васкрсење Христово, радујмо се и веселимо се, поздрвљајући једни друге:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ – ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

о. Жељко Ђурица, парох Лијевањски