Епископ Атанасије освештао храм у Губину

СЛИКЕ МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ ОВДЕ: http://www.eparhijabihackopetrovacka.org/episkop-atanasije-osvestao-hrama-u-gubinu/

Милошћу Божијом, на празник Нерукотвореног Образа Господа Исуса Христа (Убрус), годинама се вјерни народ губинске парохије традиционално окупља око своје цркве. Ове године (29. августа, 2015.) у присуству великог броја вјерника, освећена је ова светиња, посвећена Успењу Пресвете Богородице.

Ова црква је саграђена давне 1883. године. Оштећена је од бомбардовања њемачке авијације 1943. године, а обновљена 1976. године. Опет је оштећена у току рата 1994. године и сада је доживјела своју другу обнову и освећење. Освећење је извршио Његово Преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Атанасије уз саслужење архимандрита Варнаве настојатеља манастира Трескавац, и часних отаца: Миладина Вукомановића, бившег пароха губинског; Славена Вукомановића, пароха шабачког; Синише Сердара, пароха дрварског; Слободана Кљајића, пароха гламочког; Савка Плавшића, пароха граховског . За пјевницом су их пратили отац Срђан Белензада и отац Зоран Миловац, те студенти теологије из Грахова.

Кумови цркве, а уједно и домаћини за ову прилику били су Господа Недељко Вуковљак, Лазо Пајчин и Обрад Вуковљак из Губина. Црква је протеклих година обнављана, понајприје њиховим трудом и залагањем, али и свесрдној помоћи осталих парохијана губинске парохије, као и многобројних појединаца и пријатеља Цркве. Многи од њих данас живе у расејању али овим чином су показали да не заборављају своју цркву у коју су ишли, гдје су се многи од њих крстили и одакле су понијели своју прву искру вјере; вјере која их данас одржава да истрају у животу, пуном искушења.

Након освећења услиједила је трпеза љубави коју су припремили и организовали кумови за преко 700 присутних гостију. Епископ Атанасије је подијелио захвалнице и грамате, након чега је настављено дружење уз игру и крајишку пјесму до вечери.

Нека би Господ Бог дао, да и даље истрајавају на путу Господњем, живећи и радећи поштено, свједочећи православље и не заборављајући своју цркву, своје огњиште одакле су поникли и одакле црпе своју духовну снагу.

Овим путем се још једном захваљујемо свима који су допринјели обнови цркве Успења Пресвете Богородице у Губину, уз жеље и позив да се и наредних година окупљамо на молитвама у своме храму.

Парох губински

Протојереј-ставрофор Жељко Ђурица