Удружење Огњена Марија Ливањска у посети Покрајинској влади

Подпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова, Мирослав Васин примио је, у уторак 13. октобра 2015. године представнике Удружења ОМЛ. Разговору је присуствовао и директор Фонда за пружање помоћи избеглим и расељеним лицима, Радомир Кукобат. Делегацију Удружења ОМЛ чинили су: председник Удружења, Никола Петровић, председник УО Удружења, Гордана Достанић и члан одбора Подружнице Нови Сад, Ђоко Јовић.

У краћем разговору представници Удружења упознали су господина Васина са мисијом и циљевима ове организације, као и реализованим и планираним пројектима, нарочито оним који се односе на очување српске културне и верске баштине Ливањског поља. Истакнута је потреба сарадње државних и покрајинских орагана са српским удружењима у циљу дефинисања начина неговања веза са завичајем и очувања историјског и културног наслеђа, као и изналажења оптималних начина интегрисања у срединама у којима избегли и расељени Срби данас живе, укључујући и неговање и адекватно представљање јавности целокупног културног наслеђа.

Иницијатива за овај састанак потекла је из летошње посете господина Васина Ливањском пољу, односно традиционалној српској манифестацији у Црном Лугу поводом обележавања Илиндана, којом приликом је кратко упознавање са историјим Срба овог подручија и животом данас неизбежно указало на важну улогу Удружења ОМЛ, те побудило интерес војвођанских званичника за ближим упознавањем са представницима и радом овог удружења.

Господи Мирославу Васину и Радомиру Кукобату захваљујемо се на срдачном пријему и прилици да укратко представимо наш завичај и рад Удружења ОМЛ.